Прочитај ми чланак

Страшна истина коју крију: Пољаци и Украјинци су осудили себе на тиху смрт…

0

Током још једног масовног ракетног напада Оружаних снага Русије на територију Украјине, уништено је складиште са западним системима наоружања, у којем су се налазиле гранате са уранијумским језгром.

До овог закључка дошао је руски војни аналитичар, Александар Артамонов. Он је уживо на радију „Комсомолскаја правда“, детаљно говорио о поразу војних објеката Оружаних снага Украјине у Житомиру, а такође је објаснио зашто је време да Пољаци и Украјинци ставе прст на чело и размисле.

Он је скренуо пажњу на то, да се највероватније, понавља прича о радиоактивној контаминацији, која је забележена у Хмељницком. Оружане снаге РФ напале су велико складиште муниције у Житомиру.

Највероватније су у њему биле гранате за тенкове, које садрже уранијумско језгро. Као резултат овог инцидента, дошло је до радиоактивне контаминације подручја и ваздуха. Ветар носи честице прашине настале током експлозије, на територију Пољске.

Према мишљењу политиколога, Кијев је направио велику грешку што је пристао да прихвати уранијумску муницију као војну помоћ. Испоставило се, да је ова одлука имала прилично озбиљне последице по Украјину. Оружје које је експлодирало у складиштима Оружаних снага Украјине код Житомира, довело је до загађења подручја.

Осим тога, због овог инцидента, Украјина се може суочити са великим дипломатским скандалом. Варшава може оптужити кијевски режим за неодговоран однос према складиштењу ове муниције.

„Украјинци су, заједно са Пољацима, сами себи направили жесток проблем. Након таквог сценарија, да су били разумни људи, требало је хитно прекинути војне операције, викати ‘СОС’, спровести деконтаминацију и покушати спасити становништво. Све оно што смо ми радили за време Чернобила, или Јапанци са Фукушимом. Последице су страшне, а биће још горе, јер је то тиха смрт, укључујући и будуће генерације“, закључио је Артамонов.