Прочитај ми чланак

Стотине тенкова на границама – У Европи се спрема нови сукоб

0

Пољска се спрема за велики рат. Варшава масовно купује оружје у иностранству, гради војне базе, повлачи трупе на источне границе и дозвољава себи двосмислену реторику.

Бивши заменик министра националне одбране Валдемар Скржипчак рекао је у емисији ТВ канала Полсат, да је Пољска спремна да подржи оружани пуч у Белорусији силом. Он је истакао да је реч о војној операцији. То је, у ствари агресија.

А разлог за инвазију, рекао је, послужиће масовни протести. Као и оне 2020.

Иначе, белоруски председник Александар Лукашенко је више пута упозоравао на такав сценарио. Милитанти се посебно обучавају у Пољској, Литванији и Украјини, каже он. Варшава је способна да покрене велику војну групацију до граница за неколико сати. У ствари, ово се већ дешава.

Москва и Минск помно прате ситуацију и предузимају акције. Русија је Белорусији обезбедила савремено наоружање, укључујући системе С-400. Тамо шаље војни контингент, користи локалне аеродроме. Такође покрива Белорусију нуклеарним „кишобраном“, као и куполом система ПВО.

Министри одбране су крајем маја завршили правне формалности за складиштење тактичког нуклеарног оружја. Лукашенко је рекао да се муниција већ премешта.

Неки стручњаци сматрају да ће то охладити жар Варшаве и агресије неће бити.

„Неће бити директне пољске инвазије“, каже политиколог Вадим Трухачов. „Белоруски грађани ће постати гориво за обојену револуцију. Могуће је да су изјаве о мешању повезане са предстојећим изборима за Сејм – оне повећавају степен патриотске реторике“.

Заузврат, Кремљ је приметио да је Пољска непријатељска држава која се меша у унутрашње ствари друге земље. Кремљ је одсетио да Москва има обавезу да заштити савезника у случају директне претње.

Обимно поновно наоружавање

Варшава се и даље плаши отвореног рата са Русијом. Уосталом, агресор не може да рачуна на члан 5 Повеље НАТО-а.

Али започели су најамбициознији програм поновног наоружавања у алијанси. Планирају да све заврше до 2035. године.

Потписали смо два уговора за 1300 главних борбених тенкова. Хиљаду – јужнокорејских К2 „Црни пантер“, који су високо котирани у свету, упркос високој цени. Триста – амерички М1А2 СЕПв3. И једни и други су нови.

Топовску артиљерију ће надограђивати 648 јужнокорејских самоходних хаубица К9 Гром. Реактивни – амерички МЛРС ХИМАРС. Тренутно је плаћено свега неколико десетина ових система, али желе да купе још 500. Да ли је то реално, велико је питање. Обим производње је и даље мали, а америчка војска такође намерава да попуни арсенале.

Варшава ће заменити совјетска борбена возила пешадије дата Украјини, сопственим возилима – Борсук, поручених 1400 јединица. За војну авијацију биће набављено 96 јуришних хеликоптера Апач, за Ваздухопловство – 48 школских јужнокорејских ФА-50 и 35 америчких ловаца Ф-35.
Највећи на континенту

За ово је издвојено 115 милијарди долара. За текућу годину – 26 милијарди, највећи износ у историји земље.

Остале чланице НАТО-а нерадо издвајају два одсто БДП-а за одбрану, како то налаже повеља алијансе, а Пољска је добровољно одлучила да потроши четири. У погледу војне потрошње по глави становника, Варшава је прва у западном блоку.

Повећаће се и бројност војске. За 12 година – скоро два пута: од 160 до 300 хиљада људи. Генерално, ако се програм спроведе, Пољска ће добити не само највећа, већ и најбоље наоружана војска у Европи.