Прочитај ми чланак

Столтенберг: Украјина ће можда морати да направи компромис са Русијом

0

На Западу је да се побрине да Кијев постигне „прихватљив резултат“, рекао је шеф НАТО-а Украјина ће на крају можда морати да пристане на неку врсту компромиса са Русијом како би окончала сукоб, рекао је генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг.

У интервјуу за Би-Би-Си објављен у суботу, шеф НАТО-а је поновио да Запад мора дугорочно подржати Украјину „чак и ако верујемо и надамо се да ће се рат завршити у блиској будућности“. Он је додао да западне земље треба да улажу у одбрамбене способности Кијева како би био отпорнији у случају будућих непријатељстава.

Истовремено је сигнализирао да је на Украјини да изабере када и под којим условима ће тражити мир са Русијом. „На крају дана, Украјина мора бити та која одлучује на какве компромисе су спремни да ураде“, рекао је Столтенберг, додајући да је улога Запада да помогне Кијеву да дође до преговарачке позиције која би могла да произведе „прихватљив резултат .”

С тим у вези, Столтенберг је нагласио да не гура Кијев на било какве уступке, додајући да се „прави мир“ може постићи само победом Украјине.

Раније ове недеље, шеф НАТО-а је снажно апеловао да подржи Кијев на дуги рок, позивајући чланице блока да се „мање ослањају на добровољне прилоге, а више на обавезе према НАТО-у“. Према неколико извештаја, Столтенберг је предложио петогодишњи пакет војне помоћи Украјини од 100 милијарди евра (107 милијарди долара). Тачни детаљи иницијативе се наводно сада расправљају.

Током читавог сукоба, Русија је тврдила да је отворена за разговоре са Украјином. Међутим, украјински председник Владимир Зеленски забранио је било какве преговоре са актуелним руководством у Москви након што су четири бивше украјинске територије великом већином гласале за придруживање Русији у јесен 2022.

Украјински лидер је саветовао „формулу мира“ у десет тачака тражећи да Москва повуче своје трупе са територије коју Кијев тврди као своју, као и да се успостави трибунал за кривично гоњење руских званичника за наводне ратне злочине. Москва је одбацила иницијативу као „одвојену од стварности“.

У интервјуу за Политицо у суботу, шеф кабинета Зеленског Андреј Јермак изјавио је да ће се Украјинци, иако су уморни од сукоба, жестоко противити сваком компромису са Русијом.

Међутим, прошлог месеца Зеленски је сугерисао да повратак украјинским границама из 1991. године више није предуслов за преговоре са Русијом. Ипак, он је и даље инсистирао да Кијев мора да поврати територију коју је изгубио од Москве 2022. године.

Москва је саопштила да Украјина мора да узме у обзир чињеницу да су се њене границе драстично промениле од почетка непријатељстава.