Прочитај ми чланак

Столтенберг: Пут ка миру води преко испорука оружја Кијеву

0

НАТО није и неће бити страна у конфликту у Украјини, не шаље ни војску ни авионе, али је подржава оружјем, изјавио је генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг у интервјуу немачом листу „Велт“.

„Ми искључујемо могућност учешћа НАТО-а у рату. НАТО није страна у сукобу и то ће тако и остати. Ми не шаљемо Украјини ни своју војску ни авионе, али је подржавамо оружјем“, рекао је Столтенберг.

Он је додао да Украјина има право на самоодбрану у складу са Повељом УН и да НАТО има право да је подржи у заштити тог права.

Столетнберг је истакао да увек постоји ризик од ескалације. Зато је важно ојачати војно присуство НАТО-а у источном делу алијансе. На тај начин ће се Москви ставити до знања да ће НАТО бранити сваки центиметар своје територије, нагласио је Столтенберг.

„Нико не зна када ће се рат завршити. Знамо, да ако желите да сутра буде мир, онда морате да данас подржавате Украјину. То делује чудно, али пут ка миру води преко испорука оружја Кијеву“, навео је он.

Столтенберг је додао да интереси за безбедност НАТО-а улазе у оквиру солидарности с Украјином.

„У случају да Путин не успе, други ће научити лекције. Аутократе пажљиво прате како ћемо одговорити на ову инвазију. Такође; већ смо схватили да је Русија користила испоруке енергената као оружје. И Кина користи своју економску моћ. Морамо схватити да економске одлуке могу имати последице на безбедносну политику. Увек се говори да је рат превише озбиљна ствар да би се препустио генералима“, истакао је он.

Генерални секретар НАТО-а је додао да сматра да ће чланице НАТО-а на самиту у јулу ове године у Виљнусу повећати одбрамбени буџет, који тренутно износи два одсто БДП-а сваке земље. Закључио је да је на самиту у Литванији неопходно одредити амбициознији циљ, јер сви виде да је неопходно више новца.