Прочитај ми чланак

Столтенберг: Не постоје никакве могућности наставка дијалога са Русијом

0

Генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг је изјавио, да је институционални дијалог, који је по његовим речима, Алијанса годинама градила у односима са Русијом ради јачања Савета Русија-НАТО, тренутно не функционише.

„У име НАТО-а могу да кажем да смо се годинама трудили да изградимо конструктивне односе са Русијом и да водимо конструктивни дијалог. Русија се удаљила од тог дијалога. Не постоје никакве могућности да се настави садржајан дијалог, који смо покушавали да изградимо годинама. Институционални дијалог, који смо покушали да изградимо у циљу јачања Савета Русија-НАТО, не ради у условима које данас имамо“, рекао је Столтенберг наступајући на форуму министара иностраних послова земаља НАТО-а у Румунији.

Подвукао је да су неопходни контакти са Русијом на нивоу војски како би се смањили ризици инцидената, а у случају да они настану, не треба им дозволити да се отму контроли. Према његовим речима, такође је потребно успоставити контакте и контролу наоружања.

Москва је више пута наглашавала да је Северноатлантска алијанса усмерена на конфронтацију. Како је раније подвукао портпарол Кремља Дмитриј Песков, даље ширење блока неће допринети већој безбедности у Европи.

У Министарству иностраних послова су изјавили да Москва остаје отворена за дијалог са НАТО-ом на равноправној основи, притом би Запад требало да одустане од милитаризације континента.