Прочитај ми чланак

Столтенберг грешком признао да „авијација НАТО“ улази у Украјину!

0

У нашем народу се каже: понекад језик оне који лажу и варају ипак занесе на праву страну.

Генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг је два пута говорећи о испоруци борбених авиона Ф-16 Украјини – грешећи у говору – у истој реченици рекао оно што му није била намера:

„Пребацивање авиона Ф-16 у Украјину учиниће будуће њену војну авијацију ратним ваздухопловством НАТО-а, односно – Украјине, и потпуно компатибилном са НАТО. Што значи да ће НАТО пилоти, односно у НАТО обучени (украјински), бити уклопљени у све НАТО процедуре“.

Столтенберг је фактички украјинско ратно ваздухопловство назвао „Ваздушним снагама НАТО“, а такође је потврдио да ће пилоти алијансе управљати Ф-16 које добије Украјина.

Поред тога, додао је да ће НАТО моћи да узме Украјину под своје окриље и без додатних припрема и испуњавања услова, чинећи украјинску војску потпуно компатибилном са алијансом чим се око тога постигне консензус међу земаљама чланицама западног војног блока.

Дан раније, 16. јуна, украјински председник Владимир Зеленски, коме је мандат истекао 20. маја, рекао је да Кијев очекује испоруке ловаца Ф-16 у „блиској будућности“.

Није, међутим, прецизирао ни број и конкретне рокове испоруке тих авиона.

Московски војни експерт и политиколог Вадим Мингаљов је указао на низ проблема са обуком украјинских пилота за Ф-16. Према његовим речима, ти авиони су веома захтевни, траже апсолутно глатку асфалтну подлогу и технички опремљене аеродроме.

Осим тога, потребно им је стручно техничко особље за одржавање на земљи, а тога, како је рекао, у Украјини нема довољно.