Прочитај ми чланак

Стиже на фронт: Руска ракета ће уништавати све пред собом

0

У Русији је покренута серијска производња најновије авионске ракете повећане снаге „Бронебојшчик“.

Овај пројектил, по оцени руских експерата, ојачаће способности руске јуришне авијације и биће намењен за уништавање најзаштићенијих непријатељских циљева током специјалне војне операције.

Руски експерти објашњавају да се међу овим циљевима налази оклопна техника, тенкови, борбена возила пешадије, укопани војни објекти, упоришта….

Како је саопштио заменик генералног директора концерна „Техмаш“ (део „Ростеха“) Александар Кочкин, „ракета ‘Бронебојшчик’ примљена је у наоружање и већ је покренута њена серијска производња“.

„Ту су и прве наруџбине. Ове године ћемо моћи да видимо како се примењује у зони специјалне војне операције“, изјавио је Кочкин.

Моћна ракета за уништавање оклопне технике, бродова…

Према речима руског војног историчара Јуриј Кнутова, „Бронебојшчик“ је моћна ракета калибра 80 мм пројектована за авионе Су-25 и војне хеликоптере Ми-8. Поред авиона и хеликоптера, овај пројектил може да се лансира и са копнених носача — војних возила на гусеницама и точковима.

„Овде се заправо ради о вишеструким ракетним системима. Међутим, ова ракета је релативно малог калибра, али има повећану снагу. И због тога може ефикасније да погађа тенкове, оклопна возила, склоништа…“, објашњава саговорник Спутњика.

Што се тиче карактеристика, „Бронебојшчик“ има високоексплозивну бојеву главу тежине девет килограма, која је пет-шест пута снажнија од претходних модела. Захваљујући њој, ракета може да превазиђе значајне препреке и да погоди противника у утврђењима.

Руски војни експерт Виктор Литовкин објашњава да је „Бронебојшчик“ намењен за уништавање непријатељске оклопне технике и површинских бродова.

„Ова ракета је намењена за уништавање противничких тенкова, борбених возила пешадије, оклопних транспортера, самоходних артиљеријских носача и генерално свих оклопних возила“, констатује наш саговорник.

Слично мишљење дели и руски војни експерт Алексеј Леонков, који каже да се овај пројектил користи за извођење јуришних операција на различите копнене циљеве.

„Главни задатак ове ракете је да ради на уништавању најзаштићенијих циљева. ‘Бронебојшчик’ се може користити против одбрамбених објеката и лако оклопљених копнених циљева: борбених возила пешадије и оклопних транспортера“, објашњава саговорник за РТ.

Практично оружје високе прецизности

И упркос чињеници што је ова ракета ненавођена, при њеном развоју, највише се узимала у обзир велика прецизност поготка циљева, објашњава Алексеј Леонков.

„У комбинацији са нишанским и навигационим системом СВП-24 ‘Гефест’, пројектил ‘Бронебојшчик’ постаје практично оружје високе прецизности. То значајно повећава борбену моћ наше јуришне авијације при извршавању задатака против копнених циљева“, објашњава стручњак за РТ.

На питање када ће руским Оружаним снагама бити испоручене авионске ракете повећане снаге „Бронебојшчик“ у зону специјалне војне операције, руски војни експерт Виктор Баранец каже да је питање дана.

С друге стране, према речима Кнутова, „Бронебојшчик“ је већ тестиран у зони специјалне војне операције. Пошто се добро показао, донета је одлука да овај пројектил буде пуштен у серијску производњу.

„Руске оружане снаге током коришћења овог пројектила неће морати да улазе у подручје где дејствује преносиви противваздушни одбрамбени систем (МАНПАДС) из разлога што ‘Бронебојшчик’ има већи домет. Друго, ова ракета може да зада противнику ударац веће разорне снаге. Појава овог оружја значајно утиче на ударну моћ ратне авијације“, наглашава саговорник Спутњика, додајући да се ове ракете током борбених дејстава користе и за уништавање укопаних војних објеката и упоришта.