• Почетна
  • СВЕТ
  • Стигао шести разарач САД, очекује се напад на Сирију сваког тренутка
Прочитај ми чланак

Стигао шести разарач САД, очекује се напад на Сирију сваког тренутка

0

Americki razarac

(Танјуг)

Вашингтон — Шести амерички ратни брод стигао је у источни Медитеран близу пет америчких разарача наоружаних крстарећим ракетама које би могле бити усмерене против Сирије.

Амерички војни званичници су истакли да би то могао да буде „ограничен и прецизан“ напад.

Они су истакли да је амфибијски брод „УСС Сан Антонио“ са неколико стотина америчких маринаца послат у тај регион из другог разлога и да не постоји план да се маринци пошаљу на копно у оквиру евентуалне војне акције против Сирије.

Један од званичника је рекао да је долазак „Сан Антонија“ у Медитеран одавно планиран, али да званичници сматрају да је мудро да он буде задржан у источном Медитерану близу разарача с обзиром на актуелну ситуацију у Сирији, пренео је Ројтерс.

„Он се тамо налази из предострожности“, казао је званичник.

Америчка морнарица обично држи три разарача у Медитерану, али сада има два додатна због ситуације у Сирији. Сваки од пет разарача има око 40 или више ракета „томахавк“, односно укупно око 200 ракета, кажу војни званичници.

Аналитичар из компаније „Кепитал Алфа партнерс“ Бајрон Калан процењује да би за ограничене ударе на Сирију било потребно око 200 до 300 ракета „томахавк“, док амерички војни званичници тврде да би за огранчену интервенцију било довољно чак и мање ракета.

Сирија очекује војни напад „у сваком тренутку“, изјавио је данас безбедносни званичник за АФП, само неколико сати пошто су ту земљу напустили стручњаци УН који су водили истрагу о наводном нападу хемијским оружјем.

„Очекујемо напад у сваком тренутку и спремни смо да одговоримо било кад“, рекао је неименовани званичник.

Стручњаци УН, који су спроводили истрагу о наводној употреби хемијског оружја у Сирији, напустили су Дамаск и стигли су јутрос у Либан. Спекулише се да је тиме отворен простор да се нападне Сирија.

Министар иностраних послова Аустрије Михаел Шпинделегер очекује да ће наредних дана бити извршена војна интервенција запада против сиријског режима.

Џон Кери је рекао синоћ да је сиријски режим насилно убио 1,429 људи у хемијском нападу у Дамаску прошле недеље, док је председник САД Барак Обама саопшто да још није донео коначну одлуке о војној интервенцију у Сирији.

Сирија саопштава да су оптужбе државног секретара САД Џона Керија да је режим користио хемијско оружје лажне и неосноване.