Прочитај ми чланак

Штедња: Сваки трећи Немац престаје да вози, почело да се краде гориво

0

Нешто више од трећине немачких возача планира да остави аутомобил код куће због енормног скока цена горива на пумпама, преноси агенција Дпа.

Наиме, то су показали резултати истраживања објављеног данас.


Како преноси агенција, новац је ту главни фактор: 49 одсто испитаника изјавило је да жели да „скине ногу с гаса“ како би „уштедели новац“. За њих 16 одсто је очување животне средине разлог за такву одлуку, док 14,9 процената Немаца жели да се више посвете вежбању.

Према резлтатима истраживања, три четвртине испитаника каже да у извесној мери зависе од свог аутомобила, делимично због недостатка опција у јавном транспорту. Око половине возача користи ауто најмање пет пута недељно.

Рат у Украјини донео је скок цена горива до неслућених нивоа у Немачкој, подсећа агенција, јер бензин тренутно кошта просечно 2,09 евра за литар а дизел гориво је 2,16 евра, према подацима аутомобилског удружења АДАЦ.

Возачи са мање скрупула могли би се чак окренути другачијој тактици како би смањили издатке за гориво: крађи. „Може се претпоставити да ће крађе учестати“, казао је портпарол Федералне асоцијације БГЛ за дпа. „Међутим, не обавештавају нас о сваком случају јер се и ретко пријављују такве крађе“, казао је он.