Прочитај ми чланак

Стари, искасапљени и мртви: Украјини понестаје војника

0

У настојању да привуче нове војнике, Кијев преиспитује своју политику регрутовања

Број Украјинаца који су спремни да се боре смањио се у протеклих 20 месеци, што је подстакло власти да покушају да учине војну службу „примамљивијом“.

„Понестаје нам људи на првој линији фронта. Умиру, бивају искасапљени, болесни су или стари“, рекао је за „Дојче веле“ војни психолог Андриј Козинчук, који такође служи као официр на првој линији фронта.

„Три војника из мог батаљона послата су кући јер су напунили 60 година“, рекао је Козинчук. „Ја сам тренутно у болници. Недостају нам борци. Без људи нећемо моћи ништа, чак и ако имамо модерне дронове, тенкове и авионе. Њима управљају људи“.

И други команданти су јавно изјављивали да војска мора да се прошири, јединице ојачају и омогући ротација. Војно особље каже да је један од проблема и тај што не постоји јасан рок за демобилизацију војника који су сада служили више од годину и по дана.

Украјинска влада је због тога кренула тражи начине да пријем у војну службу учини пријатнијим. Министарство за дигиталну трансформацију осмислило је пилот пројекат „паметне мобилизације“ како би Украјинцима омогућило да сами бирају где желе да служе – као инжењери, возачи, у јединици за дронове.

Обећавају обуку и сигурно место у првим борбеним редовима.

Једна од идеја да се повећа број војника је и да се потенцијалним регрутима да детаљан и искрен опис предности и мана пријављивања у војску. Стручњаци кажу да је добровољно служење боље од присилне регрутације која се спроводи.

Чини се да је овај приступ у средишту нове политике регрутовања до 2028. године, што је потврдио украјински министар одбране Рустем Умеров. У плану је увођење уговора. Обавезно служење војног рока ће бити замењено интензивном војном обуком за грађане старосне доби за регрутацију.

Према Министарству одбране, Украјина ће користити приступ усредсређен на људе како би развила ефикасан систем за регрутовање професионалног и мотивисаног особља за оружане снаге. Нова политика ће узети у обзир обуку и професионални развој војног особља, као и родну равноправност, наводе власти.

Министарство је такође обећало војном особљу ефикасне и транспарентне плате плус гарантован смештај.