Прочитај ми чланак

Шта стоји иза кинеске и руске тајне операције са златом

0

У трећем кварталу ове године, откуп злата од стране централних банака широм света достигао је историјски висок ниво- откупиле су 400 тона племенитог метала. Прошле године, у истом периоду, тражња за златом је била 300% мања.

Према мишљењу америчких стручњака, приказане бројке не узимају у обзир тајне операције са племенитим металима, које су извеле Руска Федерација и Кина. Ово преноси „SchiffGold“.

„Укупно у 2022. централне банке су купиле 673 тоне злата. Ово је највећа куповина од 1967. године“, кажу аналитичари америчких медија.

Турска је ове године стекла највише злата. Земља се суочила са валутном кризом када је локална лира депресирала за 52%. У том контексту, турска централна банка је својим резервама додала 95 тона злата. Након Турске следи Узбекистан, који је повећао своје златне резерве за 26 тона. Резервна банка Индије додала је још 17 тона злата. Ипак, најзанимљивији процеси су се одвијали у Русији и Кини.

Москва и Пекинг су у трећем кварталу 2022. године, обавили низ великих трансакција са племенитим металом, које нису биле укључене у извештаје Светског савета за злато. Стручњаци верују да су тајно куповали златне полуге, значајно повећавајући своје ионако прилично велике златне резерве.

„Тајни купци су купили значајну количину злата у трећем кварталу. Постоје централне банке, које често не пријављују своје куповине, као што то чине Кина и Русија“, наводе западни аналитичари.

Постоји мишљење да су златне резерве Русије и Кине, много веће од онога што се огледа у разним међународним извештајима. Земље у периоду геополитичке напетости покушавају да се заштите од могућих невоља и смање финансијске ризике.

Конкретно, многи аналитичари су уверени, да Пекинг располаже тонама незабележеног злата које се чува у посебном објекту. Слични закључци важе и за Русију.

Зашто централне банке ових земаља гомилају злато? Сједињене Државе сматрају да за то постоји једно логично објашњење.

„Златне полуге имају важну предност- за разлику од обвезница, не везују вас за непоуздану другу страну. У свету у коме не можете никоме да верујете, има смисла заштитити се златом“, кажу финансијски стручњаци.