Прочитај ми чланак

ШТА ЈЕ ПЛАН? Док Вашингтон одуговлачи сукоб у Украјини, ЕУ се деиндустријализује

0

Док Вашингтон одуговлачи сукоб у Украјини, Европа се деиндустријализује због раста цена енергената и високе инфлације, пише кинеско издање Global Times-а.

„Повећање царина довешће до несташице индустријских сировина у Европи, укључујући метале. Након наглог скока цена енергената и повећања цене увоза услед девалвације евра, уследиће смањење профита, што ће довести до проблема у предузећима и утицати на целокупну прерађивачку индустрију“, наводи се у саопштењу у чланку.

Према речима аутора, трансфер производње у земље трећег света у оквиру глобализације и курс ка зеленој енергији већ су покренули проблеме у европској економији. Међутим, тренутна енергетска криза представља стварну „егзистенцијалну претњу“ индустрији. Као резултат тога, последице ескалације у Украјини ће бити појачане већ постојећим потешкоћама.

Global Times је приметио да Европска унија није у стању да помогне сама себи, јер нема утицаја у украјинском питању. Истовремено, САД не журе да интервенишу и помогну савезницима.
Западне земље суочене су са растом цена енергената и налетом инфлације због увођења санкција Москви и политике напуштања руског горива.

Због поскупљења горива, пре свега гаса, индустрија на Западу је у великој мери изгубила своје конкурентске предности, што је утицало и на друге секторе привреде. Такође, Сједињене Државе и европске земље суочавају се са рекордном инфлацијом у последњих неколико деценија. Упркос томе, Бела кућа и чланице НАТО- а настављају да упумпавају оружје у Кијев, подстичући сукоб.