Прочитај ми чланак

Шта је легионела, бактерија од које су три особе умрле у Загребу?

0

Епидемије ове болести углавном су повезане с водоводом болница, хотела и јавних купалишта или базена, а болест се углавном не преноси са човека на човека

Од шест особа код којих у загребачкој болници Ребро откривена бактерија Легионелла пнеумопхила, три особе су убрзо преминуле од атипичне упале плућа, потврдио је директор КБЦ Загреб Анте Ћорушић.

Портал „Данас.хр“ наводи да сви заражени имају тешке коморбидитете и да су имунокомпромитовани.

Према писању „Јутарњег листа“, након што су откривени заражени пацијенти, покренута је истрага где је извор инфекције, јер је познато да врло често зараза може да се прошири из клима-уређаја или из воде.

„Одмах смо алармирали Хрватски завод за јавно здравље, који је направио све анализе и бактерија је изолована у водоводном систему. У овом тренутку је у току пастеризација, односно испушта се врела вода из свих славина у болници“, рекао је Миливој Новак, помоћник директора КБЦ.

Како се наводи, како би се испрале све славине, потребно је да се температура воде подигне на минимално 75 степени и пусти да истече.

За сада се не зна на који начин је бактерија завршила у водоводу, али је познато да се размножава у топлој води, па се људи обично заразе удисањем заражених капљица воде.

Када се ради о пацијентима у тешком стању, Новак је казао да они већ болују од хроничних болести, а да је легионела погоршала њихово стање.

Епидемије ове болести углавном су повезане с водоводом болница, хотела и јавних купалишта или базена, а болест се углавном не преноси са човека на човека.

Легионарска болест је атипична упала плућа, коју узрокује бактерија и која се лечи антибиотицима.

Осим легионарске болести, бактерије легионеле могу да узрокују и блажу болест познату као понтијачка грозница, која се манифестује симптомима сличним грипу, попут грознице, слабости, главобоље и болова у мишићима. Смртни случајеви код понтијачке грознице нису забележени.

Назив „легионарска болест“ потиче из 1976. године, када је бактерија откривена након велике епидемије међу америчким легионарима током њихове конвенције у хотелу у Филаделфији у САД.

Фактори ризика за обољевање укључују пушење, старију доб (посебно мушкарци старији од 50 година), хроничне плућне болести, трансплантацију органа, узимање кортикостероида, ослабљен имунолошки састав и прекомерну конзумацију алкохола.

Симптоми легионарске болести укључују високу температуру, суви кашаљ, пролив, мучнина, повраћање, главобоља, болови у мишићима и плућима, а инкубација траје од два до 10 дана.

Већина особа сматра се отпорним на бактерију, јер од 100 особа изложених легионелама, оболи мање од пет.