Прочитај ми чланак

Шта ће дуже потрајати — сукоб у Украјини или стрпљење Запада?

0

"Еуфорија која се могла осетити када сам пре годину дана посетио Кијев, баш када су Украјинци натерали Русију да се повуче из Харкова, увелико је избледела", пише колумниста "Блумберга" Нил Фергусон

Чини се да ће стрпљење Запада истећи пре него што се сукоб у Украјини заврши, сматра економски историчар Нил Фергусон, и додаје да подршка САД Кијеву јењава, а грађани Европе губе веру у украјинску победу.

Поврх тога, мења се и атмосфера у Украјини, наводи Фергусон у ауторском тексту за „Блумберг“.

„Еуфорија која се могла осетити када сам пре годину дана посетио Кијев, баш када су Украјинци натерали Русију да се повуче из Харкова, увелико је избледела, уступајући место очигледној исцрпљености. Војници који се враћају са првих линија су исцрпљени и то не крију. Од контраофанзиве овог лета се очекивало више него што су могли да постигну“, пише он.
Како сматра аутор, главни проблем за Кијев представља то што релативно слабе трупе без ваздушне надмоћи насрћу на добро утврђене руске положаје. Док је Запад вагао које оружје да пошаље Украјини, Руси су то време искористили за копање ровова и постављање мина, истиче Фергусон.

Иако је, како наводи, „Украјина постала експериментална лабораторија за рат будућности“, ниједна технологија не може у потпуности да надокнади недостатак искуства самих трупа.

Фергусон, позивајући се на једног украјинског команданта, наводи да су се улоге у „контраофанзиви“ промениле и да су се последњих дана управо Украјинци бранили од руских напада у области Бахмута, док је заменик украјинског министра одбране рекао да руске снаге настоје да поврате део територије које су напустили прошле јесени.

Сукоб исцрпљивања, истиче аутор, не иде у прилог мањој од две сукобљене стране, додавши да је тешко замислити колико је још офанзивних акција Украјина у стању да спроведе у наредној години.

Став међународне заједнице све више подељен

Став међународне заједнице по питању украјинског сукоба још ће се више поделити у наредној години, сматра аутор.

Спонзори Кијева постаће више подељени по питању даље подршке, сматра аутор.

Многе земље такозваног Глобалног југа имају резерве према подршци Украјини, што објашњава недостатак оштре осуде Русије у недавној декларацији Г20. Како сматра Фергусон, ове земље не сматрају поређења између руског деловања у Украјини и пређашњих колонизатора уверљивим, а имају и разлога да не осуђују Русију и Кину.