Шта ће бити важно у америчкој спољној политици 2020?

0

Председник Доналд Трамп жели да пре председничких избора постигне још неке спољнополитичке успехе. Али, у овом тренутку нису само компликовани односи са ривалима - Кином и Русијом.

Процес опозива (импичмент) ће и следеће године заокупљати и америчког председника Доналда Трампа и целу политичку елиту. Али, 2020. ће и на спољнополитичком нивоу бити напета година за САД. Трамп жели да пре избора у сваком случају постигне још успеха како би за себе придобио неодлучне бираче. Ево прегледа неких партнера (и противника) који ће одредити спољну политику САД у 2020. години.

Фото Тањуг/АП

Русија: Страх од могућих изборних манипулација

То што се Москва 2016. умешала у изборну кампању у САД, поново је било на тапету током саслушања у процесу опозива – исто као и конфликт између Русије и Украјине. Обе ове теме заокупиће владу и следеће године. „Велика је забринутост и владе и конгреса да мешање Русије у изборе 2016. неће остати усамљен случај“, анализира Марк Симаковски из труста мозгова „Атлантиц Цоунцил“ у интервјуу за ДW. „Чак и ако можда Москва остане уздржана, ако буду добри изгледи за Трампа. Јер, он је њен фаворит.“

То је обострано, сматра Симанковски, јер Трамп цени председника Путина. Но, у последње време је суздржан, јер су везе између Вашинготна и Москве због процеса опозива исполитизоване. „Он Русију не види као претњу и у том смислу се не слаже са својим саветницима за безбедност“, каже овај експерт за Русију. Друга тема ће бити санкције које су уведене Русији због интервенција у сукобу у Украјини. Конгрес жели да их пооштри, Трамп да их ублажи. „Ублажити санкције без да се било шта истински променило, имало би негативне последице по америчку политику у том региону“, сматра Симаковски.

Кина: Прети ли трговински рат?

Друга велика нација, која ће 2020. стајати на самом врху Трампове агенде је – Кина. Још од 2018. Пекинг и Вашингтон су у трговинском спору. Народна република, према виђењу САД, ниским платама запослених и трговинском праксом наноси штету америчким компанијама. Обе нације су повећале казнене царине на продукте друге земље – у вредности која у међувремену износи више стотина милијарди долара.

Америчка влада је у новмебру 2019. најавила важна приближавања у разговорима са Кином у вези са трговинским споразумом. Али, након што су САД увеле нове законе којима се подржава демократски покрет у Хонгконгу, Кина прети консеквенцама. Тако да је сада договор на леду. То је критично за Трампа с обзиром да му је неопходна подршка сељака средњег запада како би добио изборе. А управо они трпе последице због царина које је током овог спора увела Кина на њихове производе. Можда су због тога америчке вође преговора у децембру промениле смер и најавиле први нацрт трговинског уговора. Сједињене Државе су спремне да редукују царине на кинеску робу за 375 милијарди долара. Изгледа да играрије са економском силом Кином још дуго неће бити готове.

Авганистан: Циљ је повући трупе

Америчка влада је почетком децембра поново започела преговоре с талибанима. Ове паравојне снаге би требало да положе оружје и објаве спремност за преговоре с Владом Авганистана. САД се надају да би се безбедносна ситуација у Авганистану на тај начин побољшала, а оне би могле да, осим једног малог контигента, повуку своје трупе из те земље. „Велики је притисак јавности и Конгреса да се што је брже могуће повуку трупе из Авганистана“, сматра Марвин Вајнбаум, из труста мозгова „Миддле Еаст Институт“ у разговору за ДW.

Трамп од почетка свог мандата ради на том да драстично смањи број америчких војника на Хиндукушу. Посебно би му било важно да такав један успех постигне следеће године. „Не знамо колико би тачно трајало повлачење, али мислим да би највећи број војника морао да буде повучен (из Авганистана) пре избора“, сматра Вајнбаум.

Северна Кореја: скоро без напретка

Једног дана Трамп и севернокорејски властодржац, Ким Јонг Ун славе њихово политичко пријатељство, а већ следећег размењују увреде и претње. „Овим састанком су САД починиле такву глупост која ће им се вратити као бумеранг“, саопштено је из Министарства спољних послова Северне Кореје средином децембра, након што су САД у Савету безбедности УН оштро критиковале ракетне пробе Северне Кореје.

Повуци потегни ће се наставити и следеће године. Трамп се у више наврата састајао са Кимом у нади да ће Северна Кореја обуставити свој атомски програм. Али, на том путу ће САД и следеће године наилазити на препреке. Пјонгјанг је дао рок до краја 2019. да америчка влада покаже више флексибилности, иначе ће се „кренути новим путем“.

УКОЛИКО ИМАТЕ ЖЕЉУ ДА ПОДРЖИТЕ РАД ПРОДУКЦИЈЕ „ЦЕНТАР” И РАД ПОРТАЛА „СРБИН.ИНФO”, ДОНАЦИЈЕ МОЖЕТЕ УПЛАТИТИ ПУТЕМ СЛЕДЕЋИХ ЛИНКОВА:

ХВАЛА И БОГ ВАС БЛАГОСЛОВИО!