Прочитај ми чланак

Српски аналитичар: Украјина више не може да напредује, немају ресурса, следи…

0

Руски председник Путин у петак је потписао документ којим се четири украјинске области Луганска, Доњецка, Запорошка и Херсонска област припајају Русији. То је на Западу изазвало талас осуда, критика и уверавања да је то кршење међународног права и да на то ниједна чланица ЕУ и НАТО неће пристати нити признати резултате недавно одржаног референдума. Поглед на овај историјски чин дао је и магистар међународних односа Бошко Јовановић:

Ово сада што се десило је сасвим нормално по англосаксонском праву. У англосаксонском праву не постоји јединствен случај за било шта. Сваки јединствени случај који се појави у правосудно-правно систему САД је основа за правне норме које уређују све сличне случајеве.

Значи Косово није јединствени случај, није, што нико други нема, само Србин, па се ником другом неће да понови сем Срба, ма шта причали амерички дипломати, ово сад говори о поразу Америке, али какве Америке? Тупаве и арогантне! Међу Американцима, лично сам имао велике пријатеље од којих сам много научио и чија је смрт представљала велики губитак. Један од таквих великана је Оле Холсти оснивач политичке психологије, с ким сам сам се дописивао и од кога сам имао много да научим, па кад су Американци признали независност Косова, од њега сам добио ничим изазвани имејл и он каже: „Са овим смо уништили међународно право и направили велике проблеме у међународним односима“.

Ако међународни односи треба да функционишу по принципу да јачи тлачи, онда смо у хаосу. Запад може да не призна, референдуме у Доњецкој, Луганској, Запорошкој и Херсонској области, али онда треба да буде потпуно принципијелан и да повуче признање Косова, или на пример Јужног Судана. Али, пошто то Запад неће да уради, он ће још дубље да срља у пропаст што се тиче међународних односа. И поред великих умова који су се у Америци бавили међународним односима, као што је Оле Хостили, Роберт Џервис, Розенау, Ноам Чомски, Ендрју Бачевић и многи други са којима сам имао част да се дописујем који су у својим књигама говорили о неким другим међународним односима, уређеним, нормалним, рационалним, без ароганције, али сваки глас разума у Америци проглашаван је за идиотизам.

Ово све говорим, да се не би поједностављивало и мислило да тамо сви мисле исто, да тамо нема гласа разума, да тамо нема добрих људи. Оле Холсти је кроз свој докторат доказао да, антируски стереотипи врло утичу на министра спољних послова Америке Далса и да су његови русофобни стереотипи поприлично допринели формирању америчке спољне политике тог доба, а Оле Холстли је за тај докторат добио златну медаљу и он је проглашен за најдокторат у Америци те године.

Иако је у интелектуалним круговима у САД високо био цењен Оле Холстли никад није био позван у Стејт Департмент да да неки савет и да каже: „људи, полако, мирно баталите се стереотипа и почните да рационално да размишљате како да кажем, значи на Западу не постоји никаква анализа пре сукоба, није написана анализа како ће санкције Запада уведене Русији да утичу не на Русију, него на Запад. Ја морам још једном да поновим да Северни ток 1 и 2 уопште не требају Русији. Русија може без Немачке, а Немачка не може без Русије. Уствари Русија може без било кога, она је сама себи довољна.

Запад у својој немоћи и кратковидости поставља оштре изјаве у погледу тога што се збило у Јувалији, они треба први да схвате да ће рат да се заврши договором између Америке и Русије, да у међувремену може и Украјина да нестане, то није важно ни Русији ни Америци, може и ЕУ да нестане, а опет то није важно Америци, напросто због тога што, Русија хоће договор са Америком о свим кључним питањима, а у то кључно може Русија може да спада будућност Европске уније, Косова и Метохије или било шта друго, али Руси чекају позив из Вашингтона и ратоваће све док не добију тај позив. Чим пре то се схвати у Вашингтону, тим боље за све.

А кратковидост Украјине се састоји у томе, што је рекла као одговор на догађај у Кремљу да ће тражити пријем у чланство НАТО, али то и они знају да је мало вероватно и да ће Мађарска спречи улазак Украјине у НАТО. Ако би Украјина ушла у НАТО у садашњем стању и статусу, то би значило да се може да се позове на члан 5. па да све државе НАТО буду у рату са Русијом, а кад је Запад у сукобу са Русијом мобилизација у Русији ће бити масовна и без проблема.

Тако да, договори само о томе да Зеленски сам није разумео за шта је победио, а победио је због тога што су Руси у Украјини и Украјинци који говоре руски, пошто постоји и тај скуп људи напросто хтели да се сукоб у Донбасу заврши, и да руски постане званични поред украјинског, јер је Зеленски сам причао да му је свеједно, дал особа причар руски или украјински, да он говори оба, да то нема никаквог значаја да ли неко прича на руском или украјинском, него шта прича и да је то скроз небитно питање и онда се постане председник, ништа се не спроведе од тога што се обећавало, без рационалног разлога после победе Бајдена се за 180 степени и одустало се од обећања и политике због којих се победило на изборима. Тако да ћемо да се вратимо на Вестфалски мир, на договор, на дијалог, ратоваћемо све док стране не схвате да дијалог нема алтернативу.

Украјина може да тврди да је ослободила делове Харковске области, иако их нису ослободили и да се борбе воде код Црвеног Лимана како га Руси зову или Лимана како га зову Украјинци, опет је то небитно. Украјина треба да се осигура, да виде да ли Русија сутра може да нападне Дњепропетровску област, а то им стварно неће да представља толики проблем. Украјина није извршила напад широких размера на све те четири области, јер напросто она нема средстава за то. Она напада Красни Лиман, Доњецку, а Луганска област, а тамо се ништа не дешава, јер Украјинци немају снаге од једног напада. Не постоји шанса да се напада на више праваца у исто време. То говори о ограниченим ресурсима Кијева, о изморености трупа и о лошој логистици.