Прочитај ми чланак

Српкиња сведочи о страху који дели са Грцима: Гори Лезбос због миграната, пале и..

0

Након великих протеста од прошле године, напета ситуација се наставља

Права буна миграната потреса грчко острво Лезбос, а слике које стижу са овог острва показују са чим се све суочава Грчка, која је пролазна земља за бројне мигрнте који пристижу са Блиског истока.

Foto: Privatna arhiva

Међутим, испаштају грађани, који су у све већем страху, а део ове запаљиве атмосфере са источног грчког острва описала је једна Српкиња, која са вереником Грком ускоро започиње заједнички живот на Лезбосу.

Након великих протеста од прошле године, напета ситуација се наставља, из дана у дан дешавају се, тврди она, инциденти.

– На том острву на 80.000 становника долази 20.000 миграната. Пре него што се мигранти нису појавили, нико није имао потребу за алармним системом, народ је био безбедан. Са великом појавом миграната јављају се ужасне и неочекиване ствари. Наиме, пре две године обили су кућу мог вереника, на сву срећу породица је била присутна, па је упад спречен. Пре две недеље је обијена и кућа мог пријатеља – прича Ј. Ј. за наш портал.

Шакота о тренутној атмосфери око клуба: Критика ће увек бити, треба издржати још 60 утакмица

Грци се, каже, суочавају са невољама, јер кивни мигранти, који желе да наставе пут ка Западној Европи губе стрпљење.

– Људи на том острву су веома дружељубиви, пуни емпатије, тамо засигурно не бисте остали гладни нити жедни да питате за помоћ. Не знам шта буди толики бес у мигрантима. Имамо и примере убијања стоке и кућних љубимаца мештана са острва. Православне цркве у селу Морији су обијене и полупане, призори су језиви и мучни за гледање – казала је наша саговорница.

Нерерди су почели прошле године, пошто је Грчка донела нови закон, по којем брзи мигранти могу да буду враћени у суседну Турску.

– Мигранти су због тога демонстрирали, почели су са паљењем села Морији, људи су били успаничени и уплашени, забринути за своје животе. Пре неколико месеци су запалили сопствени камп, ватрогасце нису пустили да им помогну да би након тога ватрогасно возило уништили – прича она.

Тврди да се у медијима није видела права слика.

Foto: Privatna arhiva

– Медији нису показали свету другу страну приче нити су објавили фотографије ватрогасних кола. Мигранти су тај дан направили барикаде како ватрогасци не би могли да дођу до места пожара. Затим су бацали камење на њих – пише наша сународница.

Мигрантској кризи се не види крај, а инциденти, па и сукоби са грађанима, дешавају се на целој путањи мигрантске руте. Грчка је посебно погођена, будући да се велики број ових људи који траже бољи живот, гомила баш на острвима, а пут ка западним земљама одатле им је отежан. „Заробљени“, тако, неретко изазивају инциденте.