Прочитај ми чланак

Срби у Калифорнији славе Божић: Запуцао и Дивац

0

На друштвеним мрежама кружи снимак на којем Срби у Калифорнији обележавају данашњи празник - православни Божић. Међу њима је био и кошаркаш Владе Дивац.

Наиме, како се може видети на видеу, више десетина Срба зауставио је своје аутомобиле и изашло из својих кућа како би “испуцали” муницију из пушака и обележили данашњи празник. Неколико њих је, у оделима, изашло из својих аутомобила а потом пуцало у небо.

У једном тренутку, на снимку се појављује и кошаркаш Владе Дивац, који такође пуца у небо.

На крају снимка се може чути и глас момка који је све снимао, а који на лошем српском говори – Христос се роди.

Иако није сигурно да ли је снимак настао ове или прошле године, истина је да Срби у Калифорнији већ годинама уназад на овај начин обележавају Божић.


Становници градића Џексон у Калифорнији су сваке године у прилици да виде ватрену прославу Божића по Јулијанском календару, у режији суграђана српског порекла.

У питању је дугогодишња традиција, која је пре осам година била у фокусу светских медија, након што су објављени снимци из центра Џексона на којима се види велики број мушкараца обучених у одела који пуцају у ваздух из ловачких пушака, прослављајући Божић.

Прошле године се за разлику од ранијих година, пуцало у ваздух са две локације у центру града Џексона, а једна је био паркинг ресторана.