СРБИ превозили камионима тоне кокаина и хероина из Мексика до Лос Анђелеса

0

Златко Мандарић из Београда и Бојан Томчић из Бачке Паланке ухапшени су у Америци као чланови организоване групе која је отворила нови канал за шверц наркотика.

Они се сумњиче да су са Кинезима, Канађанима, Мексиканцима и Суданцима организовали мрежу за набављање кокаина, хероина и екстазија, а затим дрогу дистрибуирали по Калифорнији, Канади и Аустралији. Мандарић и Томчић осумњичени су да су радећи као возачи камиона другу пребацивали из државе у државу.

Приликом акције хапшења заплењено је 426 килограма кокаина, 50 килограма метамфетамина, исто толико МДМА и скоро десет килограма хероина, као и 811.000 канадских долара. Истрага о овој групи, која броји 30 особа, покренута је још јануара 2018. када је агент америчке ДЕА глумећи муштерију са осумњиченима у Канади остварио први контакт. Занимљиво је да у Канади, тачније у граду Барнаби у Британској Колумбији живе Мандарић и Томчић.

У истрази која је трајала од јануара 2018. до тренутка када је у четвртак ухапшена комплетна група откривено је на који начин су дрогу набављали, планови путање и где су вршили замене. Они су имали обичај да кокаин и хероин у Лос Анђелесу мењају за синтетичке дроге, односно екстази. Кокаин и хероин продаван је широм Канаде, а екстази у Калифорнији.

– Група је упала у замку и први пут се срела с полицајцем који је глумио нарко-дилера у јануару 2018. у Ланглију, граду у Канади. Постигнут је договор о набавци 50 килограма кокаина за 963.000 канадских долара. Сва комуникација одвијала се преко шифрованих порука. Иначе, у протеклих годину и по, колико је трајала ова акција, неколико чланова нарко-групе пристало је да сарађује с полицијом – наводе у америчком тужилаштву.

Према њиховим наводима, током истраге је откривен и један занимљив детаљ – да је дрога ишла и у контра смеру.

– Кокаин и хероин су набављали у Мексику, а онда су је транспортовали до Лос Анђелеса, док су екстази и друга синтетичка дрога ишли обрнутим путем. „Синтетика“ је из Канаде, где је набављана, завршавала у САД и Аустралији, или би била мењана за кокаин. Ова нарко-рута протезала се од мексичке границе, преко јужне Калифорније, до Канаде – тврди амерички тужилац.

Чланови ове организације, према тврдњама америчког надлежног тужиоца, део су криминалних група из Србије, Канаде, Мексика, Кине и Судана, које у нарко-бизнису блиско сарађују.

– Свако од њих имао је одређено задужење, а и легални посао који им је служио као параван и трудили су се да не упадају у очи трошењем новца. Срби су новац улагали у образовање своје деце. Томчић је возио камион, па се сумња да је приликом тих вожњи пребацивао наркотике, док се Мандарић сумњичи да је свог пријатеља увукао у посао с наркотицима и наводно је био међу вођама у групи. Он је такође возио камион, понекад заједно са Бојаном, али најчешће сам – наводе амерички медији.