„СРАМНО ПОРЕЂЕЊЕ“: Британци изједначили турског атентатора са Гаврилом Принципом

0

Убиство руског амбасадора у Анкари протресло је темеље светске геополитичке сцене, а британски медији су искористили атентат на Андреја Карлова како би направили неумесно поређење атентатора Мевлута Алтинташа са Гаврилом Принципом, истичући чак и њима видљиву физичку сличност.

aihktkqturbxy9imdjkodm2ymi4mzq1mmmxnje4yjk4odnjnmjjyja5zc5qcgvnk5uczqmuamldlqlnadyawsovb9kyl3b1bhnjbxmvturbxy8xzdc0y2i0mtcwntk1mdqznjyyownhymq2mdzmntbmni5wbmchwga

Фото: Блиц / РАС Србија

Убиство руског амбасадора у Анкари протресло је темеље светске геополитичке сцене, а британски медији су искористили атентат на Андреја Карлова како би направили неумесно поређење атентатора Мевлута Алтинташа са Гаврилом Принципом, истичући чак и њима видљиву физичку сличност.

Британски медији навели су како су „обојица били млади политички активисти у време атентата“, те да су „професионалци хладне главе“ (нејасно је по чему је Принцип за њих професионалац), а сличност виде и у томе што су, како кажу Британци, „за време атентата обојица били на уметничком догађају“.

Српске историчаре ово поређење оставило је у шоку, пре свега зато што последња тврдња британских медија није истинита.

– Франц Фердинанд био је на војном, а не уметничком догађају!- наглашавају српски историчари.

Међу њима је и Чедомир Антић, који за „Блиц“ каже да су британски медији реаговали на прву лопту, само зато што је у питању млад човек.

– Фердинанд није ишао на изложбу већ је ишао на пријем у Градску кућу. Он је био на војним манервима и био је у униформи. А руски амбасадор је отварао изложбу фотографије. Сличности нема. Гаврило Принцип у време атентата на Фердинанда је имао двадесет година, док атентатор на руског амбасадора има 22. Па гргурава коса, па мршав… међутим има ту још разлика које британски новинар, очигледно скромног образовања, није одмах приметио. Прво, Фердинанд није убијен у Србији, него је убијен у земљи коју је његова држава силом окупирала. Друго, у Турској је убијен амбасадор, а њега штите међународне конвенције – наглашава Антић.

Он као трећу и можда највећу разлику између двојице атентатора види то што Турска прихвата Русију као државу права и види је као пријатеља.

– Није се десило да Русија анектира део турске земље, као што је Аустроуграска анектирала Србију. Русија није претила да ће окупирати део Турске, већ заједно ради с њом у Сирији. Младић који је убио амбасадора Русије у Турској је бивши полицајац, док је Принцип био студент, односно ученик. Овај човек је присталица једне организациије која је везана за Ал Каиду, а Принципова организација никада никог није убила. Прве и последње жртве Младе Босне су Франц Фердинанд и Софија Хотек. А много је припадника српског народа страдало од аустроугарске власти пре почетка Првог светског рата – објашњава Антић.

Како каже, разлике су и у начину атентата: Принцип је пуцао у груди, а Алтинташ је пуцао у леђа.

– Занимљиво је да британски лист не схвата да је прошло 102 године и да се на овом свету нешто догодило у међувремену. Разлике су огромне, али једино очигледно је да за овог „професионалног“ британског новинара сви црномањасти младићи припадају Оријенту и убијају људе. То је једно банално поређење. Нема ниједног разлога да се Алтинташ прогласи Гаврилом Принципом 21. века – наглашава наш саговорник.

Сличног мишљења је и историчарка Дубравка Стојановић. Како каже, једина сличност између двојице убица јесте то што су они људи који пуцају.

– Све друго је различито. Пре свега, амбасадор није будући цар. Овде се ради о једној ситуацији која је сасвим другачија, која се десила на једном културном догађају, у односу на посету у време војних вежби у Сарајеву. Такође и идеје које заступају су потпуно различите. Атентат у Анкари можда је имао верске разлоге и убеђења, док је Гаврило пуцао у име ширења националних слобода, тако да се то не може поредити – објашњава Стојановићева.

Њен колега Срђан Цветковић нагласио је за „Блиц“ да му епилог сценарија из Турске не личи на оно што је уследио након атентата на Фердинанда.

– Мени не личи да је Трећи светски рат на помолу, с обзиром да је први уследио након атентата на аустроугарског престолонаследника. Сви догађаји у свету, локални ратови, избегличке кризе стварају атмосферу страха и подижу тензије. Међутим, тако се мислило и седамдесетих година. Сетимо се колико је било терористичких напада, сетимо се да је у Београду почетком осамдесетих убијен турски амбасадор. Свет је тада био подељен, буквално на ивици. Не знам колико је могуће правити такве паралеле које лепо звуче, а свет је сада другачији – каже Цветковић.

Он додаје да данас водити светски рат, можда значи водити и последњи рат.

– Свако зна да ако Трећи светски рат почне ниједан од великих глобалних играча не може бити прави победник. Увек су политички активисти млади, онај ко није екстремиста у младости не зна за шта је живео. Па и Принцип, и скојевци, анархисти сви они су клинци који се заносе неким идејама, а после када добију децу, запосле се, одрасту, они се мало одрекну тих идеја. Ја не искључујем да постоје одређене сличности у самом атентату, али сам тај чин неће изазвати глобални потрес као што је изазвао Принцип. Можда је начин убиства сличан, обојица су били млађи су људи, али не видим да ће догађај из Анкаре имати последице као што је имао видовдански атентат – закључује Цветковић.

УКОЛИКО ИМАТЕ ЖЕЉУ ДА ПОДРЖИТЕ РАД ПРОДУКЦИЈЕ „ЦЕНТАР” И РАД ПОРТАЛА „СРБИН.ИНФO”, ДОНАЦИЈЕ МОЖЕТЕ УПЛАТИТИ ПУТЕМ СЛЕДЕЋИХ ЛИНКОВА:

ХВАЛА И БОГ ВАС БЛАГОСЛОВИО!