Прочитај ми чланак

ШПАНИЈА КРЕЋЕ МАКРОНОВИМ СТОПАМА: Влада одобрила пензиону реформу…

0

Шпанска влада премијера Педра Санчеза одобрила је у четвртак пензијску реформу која, између осталог, предвиђа повећање прихода пензионог фонда кроз споро, али стабилно повећање доприноса. За разлику од Француске, реформа није наишла на отпор.

Foto: Printscreen/Twitter

Пензионом реформом испуњава се захтев Европске уније, што је условљава даљу исплату средстава Шпанији из Фонда за опоравак и отпорност. Његов циљ је да обезбеди да шпански пензијски систем остане финансијски одржив, посебно због предстојећег изазова који ће представљати пензионисање тзв. и. бејби бум генерација.

Очекује се да ће се приходи шпанских пензијских фондова повећати у оквиру реформе уз споро, али стабилно повећање доприноса. Очекује се и повећање државних субвенција и нижих пензија. Предвиђено је и увођење солидарне квоте за социјалне доприносе лица са вишим примањима.

Реформа, за разлику од Француске, где ју је влада усвојила у четвртак у парламенту, а десетине хиљада људи протестују против ње већ неколико недеља, није наишла на масовни отпор у Шпанији. Синдикати су то одобрили, али су се противили предузетници и конзервативна опозиција.

Конзервативна Народна партија (ПП) опозиционог лидера Алберта Нуњеза Феија посебно се противи планираном повећању доприноса, које је описала као „нови порез на рад и таленат“. Истовремено је најавила још једну реформу пензионог система уколико победи на изборима крајем године и врати се на власт.

За разлику од француске реформе, која, између осталог, предвиђа повећање старосне границе за одлазак у пензију са 62 на 64 године, шпанска реформа не садржи сличну меру. У Шпанији се старосна граница за пензионисање постепено повећава од 2013. године и достићи ће 67 година 2027. године.