Прочитај ми чланак

Сорош спрема брдо новца за утицај на предстојеће изборе

0

Либерални мегадонор Џорџ Сорош уложио је 125 милиона долара у Democracy PAC, политички акциони комитет који има за циљ да подржи демократе овог новембра. Сорошева потрошња на овај ПАЦ већ премашује милионе које је донирао 2020.

Сорош је своје улагање најавио у саопштењу у петак, које је први пренео Политико. Новац ће бити употребљен за подршку „предузећима и кандидатима, без обзира на политичку партију“ који се залажу за „јачање инфраструктуре америчке демократије: гласачко право и грађанско учешће, грађанска права и слободе и владавину права“, рекао је милијардер либерал.

Иако је Сорош обећао готовину кандидатима „без обзира на политичку партију“, лавовски део ће вероватно припасти демократама, на основу Сорошевих политичких ставова и прошлих донација.

Донација значи да је Сорош већ дао Democracy PAC знатно више новца него током изборног циклуса 2020, што није изненађујуће с обзиром да анкете показују да ће демократе морати да се боре зубима и ноктима да очувају контролу над Конгресом у новембру. Током 2020. Сорош је дао Democracy PAC-у 80 милиона долара, које је PAC потом исплатио безбројним удружењима и кандидатима.

Сорошев син Александар служи као председник Democracy PAC-а, а он је за Политико рекао како породица гледа на ову инвестицију као на дугорочну, што је неопходно због наводне „генерацијске претње“ са којом се суочава „наша демократија“ од стране деснице.

Democracy PAC ће објавити своје бројке о потрошњи следеће недеље, након извештаја Федералне изборне комисије. Међутим, према Политику, већ је послао 2,5 милиона долара већинском PAC-у у Сенату и 1 милион долара већинском PAC-у у Представничком дому, у циљу очувања демократског држања у Сенату и Представничком дому, респективно. Још милион долара послато је Демократској асоцијацији државних секретара, наглашавајући Сорошево интересовање за подстицај кандидата који нису на врху изборне листе.

Државни секретари надгледају изборе, а њихова улога је постала очигледна 2020. када је дошло време да се потврде избори за које је бивши председник Доналд Трамп инсистирао да су „намештени“ против њега.

Сорош се такође заинтересовао за трке окружних тужилаца и шерифа, улажући 17 милиона долара у ова такмичења између 2015. и 2019. као подршку кандидатима крајње левице. Неки од ових кандидата које финансира Сорош сада надгледају кривично гоњење у великим америчким градовима. Тужилац округа Сент Луис Кимберли Гарднер, државни тужилац Сан Франциска Чеса Будин и тужилац у Филаделфији АГ Лари Краснер такође су имали своје кампање које је финансирао Сорош, а републиканци су их окривили за таласе криминала које су њихови градови од тада доживели.

На другој страни пролаза, Трампов „Save America PAC“ је већ прикупио готово исто толико новца колико је Сорошев „Democracy PAC“ скупио 2020. године, и тренутно има око 60 милиона долара на располагању. Ова готовина, у комбинацији са Трамповим одобравањем конзервативних кандидата, биће моћна противтежа скоро неограниченим Сорошевим ресурсима док се рат потрошње 2022. захуктава.