Прочитај ми чланак

Сорош директно финансирао 8 од 12 “фектчекерских” организација из нашег региона

0

Током протеклих неколико година, појавиле су се силне организације/агенције/куће „проверавача чињеница“ и стручњака за „дезинформације“ како би унапредила мисију левице да утиша неслагање у свој дневни ред широм света.

Анализа финансирања ових организација доводи до познате фигуре: Џорџ Сорош.

New York Post је разбио траг Сорошевих долара повезујући глобалну мрежу организација које намеравају да потисну и дискредитују гласове конзервативаца на мрежи.

Касније током године, на почетку међуизбора, у отвореном писму које је потписало 11 других левичарских група, Конференција лидера о грађанским и људским правима коју је финансирао Сорош позвала је извршне директоре Биг Тецх-а да предузму „одмах“ акцију за сузбијање ширења такозваног „гласа дезинформација“ да би се „помогло у спречавању подривања“ демократије. Потписници су добили 30,3 милиона долара од Сороша у само четири године.

Како је мађарска публикација Ремикс открила, од 11 организација за проверу чињеница које је одобрио Фејсбук за централну и источну Европу, осам је финансирао Сорош. Као што је случај са САД, ове групе за проверу чињеница су углавном критичне према политичкој десници.

Један пројекат Поинтер института конкретно, Међународна мрежа за проверу чињеница (ИФЦН), покренута је 2015. године, а почетно финансирање долази од Националне задужбине за демократију (коју подржава Стејт департмент САД), мреже Омидиар, Гугл, Фејсбук, фондација Била и Мелинде Гејтс и Фондација за отворено друштво Џорџа Сороша.

„Провера чињеница“ је важан елемент у левичарској машини за онлајн цензуру, дајући компанијама друштвених медија политички неутралан изговор да цензуришу конзервативна гледишта.

Фејсбук ноторно користи провере чињеница да би избегао одговорност за цензуру, иако је његова злогласна одлука да потисне причу о лаптопу Хантера Бајдена догодила пре него што су проверене чињенице треће стране. На суду, Фејсбук је признао да су провере чињеница, упркос њиховом претварању непристрасности и објективност, само њихова мишљења.