Прочитај ми чланак

ШОЛЦ ПРИЗНАО: Због испорука оружја Украјини, нисам „канцелар мира“

0

Шеф немачке Владе Олаф Шолц не прихвата да буде назван „канцеларом мира“, с обзиром на то да Немачка испоручује оружје Украјини у укупној вредности од више милијарди евра, изјавио је он у подкасту за издање „Цајт“.

Шолц је подсетио да у складу са његовом одлуком, Немачка издваја 2 одсто свог БДП-а за остварење циљног показатеља трошкова Алијансе за одбрану, као и модернизацију Бундесвера.

„Такође сам донео одлуку да шаљемо оружје Кијеву. У циљу помоћи Украјини да заштити своју земљу, укупан износ достављеног и обећаног оружја достигао је 28 милијарди евра. Због тога се не може рећи да је то нешто где нема оружја, а у том случају термин ‘канцелар мира’апсолутно није прикладан“, рекао је он.

Шолц је истакао да је за њега важно да се сви верују да он пажљиво одмерава сваку одлуку пре доношења.

Истовремено, он је претпоставио да би канцелар-миротворац Вили Брант поступио исто тако као и он, односно, заложио би се за испоруке оружја Украјини, али би искључио слање ракета „таурус“.

Раније је бивши немачки канцелар Герхард Шредер у интервјуу немачкој информативној агенцији ДПА похвалио одлуку Шолца да не одобри слање ракета „таурус“ Кијеву.