Прочитај ми чланак

Шолц ОДБИО да Украјини испоручи ракете дугог домета! Макрон: Русија све јача

0

Немачки канцелар Олаф Шолц одбио је захтев Украјине да испоручи ракете дугог домета Таурус, рекавши да не може да следи пример Француске и Велике Британије јер то "није одговорно".

„То је оружје веома дугог домета, а оно што раде у Великој Британији и Француској, земље које имају друге традиције и друге уставне институције, је нешто што ми не можемо да радимо у истој мери“, рекао је Шолц немачкој новинској агенцији ДПА.

„С моје тачке гледишта, не би било одговорно ако бисмо на исти начин учествовали у управљању гађањем“ тим пројектилима, рекао је Шолц који је упозорио на ризик да се Немачка „на неки начин нађе умешана“ у рат на директан начин.

Према његовим речима, немачки војници ни у ком случају и ни на ком месту не смеју да буду повезани са циљевима који се гађају тим системима. Шолц је додао да се то односи и на учешће немачких војника који остају на својој националној територији.

Немачке ракете Таурус имају домет већи од 500 километара и стога би, да их Украјина има, могле да гађају циљеве и унутар руске територије. То је разлог зашто Берлин месецима одбија да их испоручи Кијеву из страха да би се сукоб не проширио на руску територију, што би потенцијално довело до заоштравања ситуације. Велика Британија и Француска имају пандан немачким ракетама, али са мањим дометом до 250 километара. И те ракете су испоручиле Кијеву. 

Фрацуски председник Емануел Макрон је опоменуо Шолца индиректно рекавши да је неопходно да се савезници Украјине „тргну“, и да то „подразумева чврсте одлуке“ да се „учини више“ како би се помогло влади у Кијеву у рату против Русије.

„Видимо, нарочито последњих месеци, да Русија све више јача“, а то је „нажалост сурово илустровано смрћу Алексеја Наваљног“, главног противника руског председника Владимира Путина, рекао је француски председник у понедељак на отварању међународне конференције у Паризу.
Према његовим речима, „на украјинском фронту ситуација постају све тежа“.

„Такође знамо да Русија припрема нове нападе, како би забезекнула украјинско јавно мњење“, упозорио је Макрон, у присуству представника више од 25 земаља, углавном европских.