Прочитај ми чланак

Шокантне прогнозе за 2024. годину: Крај капитализма, Кенеди председник…

0

На „Саксовом“ традиционалном списку шокантних догађаја за 2024. годину налази се и здравствена криза изазвана лековима за гојазност као и „дипфејк“ криза невиђених размера

Данска инвестициона банка „Саксо“ традиционално је објавила годишњу листу „фрапантних“ предвиђања која би, уколико се остваре, могла да изазову шок на глобалним тржиштима.

Шаљива прогноза је саткана са идејом да одговори на то како ће се свет кретати у „опасно непредвидивој будућности“, што укључује нова технолошка достигнућа, али и неочекиване економске и политичке промене.

Крај капитализма у САД

У намери да избегну социјалне немире уочи председничких избора заказаних за новембар 2024 и одрже своју економију у животу, САД би могле бити принуђене да повећају фискалну потрошњу.

Потражња за америчким трезорима остаће ниска због инфлаторних притисака и странаца који враћају капитал у домовину. Да би нормализовао трошкове позајмљивања, Вашингтон ће приходе од државних обвезница ослободити пореза.

Ко побеђује на америчким изборима

На америчким председничким изборима победиће независни кандидат Роберт Ф. Кенеди Млађи, чиме почиње нова политичка ера у земљи. До драматичног напуштања плутократије долази усред захтева бирача за смањењем неједнакости и неправде, као и за окончање америчких вечних ратова.

Здравствена криза због лекова за гојазност

Људи ће престати да се баве физичким активностима због лако доступних лекова против гојазности, док уједно више конзумирају нездраве хране. Потражња за брзом и нездравом храном је све већа, а цене акција „Мекдоналдса“ и „Кока-коле“ расту за по 60 одсто.

Луксузна роба пропада због европског пореза за богате

ЕУ ће увести порез на богатство од два одсто у настојању да пронађе више средстава за различите политичке циљеве. Овај потез ће поткопати тржиште луксузне робе, а акције компанија попут „Поршеа“ изгубиће 40 одсто вредности.

Вештачка интелигенција изазива кризу националне безбедности

„Саксо“ предвиђа да ће програми за стварање визуелног садржаја помоћу вештачке интелигенције постати претња по националну безбедност након што у јавност изађу „дипфејкови“ високог званичника неименоване развијене државе.

То ће натерати власти широм света да уведу нове законе, према којима би само малој групи ентитета било дозвољено да објављује вести.

Дефицитарне земље оснивају „Римски клуб“ за трговину

Усред озбиљне глобалне рецесије и упорне рецесије која ограничава начине за снижавање каматних стопа, земље са највећим светским буџетским дефицитом стварају „Римски клуб“ за учествовање у глобалном трговинском систему.

САД, Британија, Индија, Бразил, Канада и Француска ће колективно преговарати о трговинским условима са Кином, Немачком, Норвешком, Јапаном, Холандијом и Сингапуром. Злато, сребро и криптовалуте показују се као добра резерва у непредвидивом окружењу за земље са дефицитима.

Економски препород Јапана

Јапан ће доживети изненађујући економски скок, што ће довести до значајне промене политике Банке Јапана. БДП земље ће порасти за седам одсто, док ће реалне плате порасти за више од четири одсто. Јапански јен ће стога ојачати, а локални инвеститори ће улагати у имовину „код куће“.

Саудијци купују Лигу шампиона

Саудијска Арабија ће купити франшизу Лиге шампиона захваљујући растућим ценама сирове нафте, које достижу око 150 долара по барелу, што је скоро двоструко више од садашњег нивоа.

Аналитичари компаније „Саксо“ кажу да ће нафтом богато краљевство претворити један од најпрестижнијих фудбалских турнира у глобално такмичење које подржава ФИФА, а многе утакмице ће се играти у Ријаду.