Прочитај ми чланак

Шок за САД: Један потез Москве може да сруши доминацију Запада

0

Руководство Руске Федерације може имати користи од ограничавања цене руске нафте, од стране Запада променом правила трговине. Ово пише амерички финансијски аналитичар „Credit Suisse-a“, Золтан Позар.

Европска унија, земље Г7 и Аустралија, која им се придружила, одлучиле су да ограниче цену нафте која се извози из Руске Федерације. Ступио је на снагу 5. децембра и сада свако ко пристане да плати Москви више од 60 долара по барелу, ризикује да се суочи са санкцијама Запада. Међутим, ова околност не спречава трговинске партнере Русије, да наставе обострано корисну сарадњу.

Ипак, најзанимљивије је да и у овако наизглед тешкој ситуацији, Руска Федерација може извући корист. Аналитичар не сумња, да Москва неће оставити агресивни напад Запада без достојног одговора.

Одбијање продаје „црног злата“ оним земљама које су подржале плафон цена, му се не чини најстрашнијим. Много болнији ударац за САД и њихове савезнике, биће одлука руског руководства да снабдева нафту не за америчке доларе, већ у замену за злато.

„По тренутној тржишној цени, горња граница од 60 долара по барелу за руску нафту, једнака је цени једног грама злата. У суштини, САД покушавају да вежу руски извоз за ову цену, а Русија би могла да одговори, тако што ће га везати за вредност злата“, тврди стручњак.

Он напомиње, да је сада најповољнији тренутак за такав маневар. Чињеница је да САД, уочи пада цена нафте, настоје да попуне своје стратешке резерве. Ако Москва спроведе такву идеју, онда ће се цена злата на међународном тржишту врло брзо удвостручити, са 1.800 долара по унци, на 3.600 долара.

Узимајући у обзир резерве овог племенитог метала којима располаже Руска Федерација, ова метаморфоза ће бити крајње непријатно изненађење за САД.