Прочитај ми чланак

ШОЈГУ ИЗАЗВАО БУРУ НА ЗАПАДУ: Имао сам срећу да радим са Милошевићем и Младићем

0

МИНИСТАР одбране Русије Сергеј Шојгу сматра да је главна унутрашња претња за сваку државу распад друштва.

-Постоји страшнији део, који у последње време, последњих деценија постао главна опасност за сваку земљу. То су унутрашње претње. Све то је повезано са чињеницом да се друштво постепено распада“, рекао је Шојгу на панелу форума младих „Територија смисла“.

© Sputnik / Виталий Белоусов

Као пример, министар је навео Југославију, Либију, Ирак, Сирију и Египат.

-Чини се да тај распад пролази неприметно. Нажалост, био сам сведок многих таквих ствари, почевши од Србије или бивше Југославије. Са многим лидерима који су касније завршили у Хашком трибуналу, нећу да кријем, имао сам срећу да заједно радим, да комуницирам. То су и Милошевић, Караџић и генерал Младић. Некога више и нема, али они су тада у последњем тренутку схватили да се земља распада изнутра. Све то био рад са одређеним циљем, када је од једне земље Југославије настало шест држава, рекао је Шојгу.

Он је додао да је после тога било много различитих примера: „био је Гадафи и Либија, био је Хусеин и Ирак, био је Тунис у којем се ови догађаји сада настављају, била је Сирија, био је Египат. Неко је издржао, неко није успео да се одупре“, нагласио је он.

-Војне претње – то је када нам прете и ми схватамо ко прети, чиме прети. Знамо чиме су наоружани, знамо како томе да се одупремо, како да се изборимо са тим и на одговарајући начин градимо војну одбрану, објаснио је министар.

Обраћајући се учесницима форума Шојгу је објаснио да Русија нема права да буде слаба.

-Ако будемо слаби, онда ће се догодити оно што се догодило у истој тој Сирији, Либији, Југославији и многим другим земљама. Али са нама ће бити потпуно другачије, истакао је министар.

-Наравно, они би хтели да код нас избије унутрашња неслога, како бисмо на крају били непријатељи на националној, верској, класној основи, па да почнемо да се бавимо самокритиком и уништавамо своју земљу изнутра. То не можемо да дозволимо, што значи да морамо бити јаки. Задатак који је пред нама је јасан, разумљив и једноставан – јака земља, јака војска. Заправо, то је оно чиме се и бавимо, констатовао је министар.