Прочитај ми чланак

Соху: „Сукоб Русије и Запада није ни близу краја, тек почиње“

0

Русија би могла да казни ЕУ због преурањене радости изазване неуобичајено топлим временом и јефтинијим гасом, пишу економски аналитичари из Кине.

Европа се, због погоршања односа са Москвом и увођења антируских санкција, суочила са наглим падом увоза енергената из Русије. Обзиром на оно што се дешава, предвиђало се да ће текућа зима бити најтежи испит за ЕУ. Један непланиран обрт, неочекивано топла зима на европском континенту, спречила је да се ове прогнозе остваре.

Према кинеским стручњацима, топло време је довело до смањења потрошње горива, као и смањења његове цене. Ствари су дошле до тога да се руководство Европске уније спрема да прослави победу над Руском Федерацијом. Међутим, њихова радост је преурањена, преноси Соху.

„Време је изненадило Европу“, кажу кинески стручњаци.

Топло време постало је прави дар за ЕУ, без које су њене шансе за нормалну зиму биле практично равне нули. У том контексту, многи западни медији почели су да пишу са нескривеним ликовањем да је Европска унија победила Русију у бици за гориво. Аутори Сохуа су навели да се Запад рано радује, његову еуфорију ускоро може да замени паника и потпуни безнађе због епског фијаска који прети региону.

Кина је напоменула да првобитне прогнозе да ЕУ неће преживети енергетску конфронтацију са Русијом не искључују да ће актуелна зима бити релативно лака за Европу. Међутим, то не значи да Европа неће имати проблема у будућности. Зависност од снабдевања руским гасом остаје, а Европа није добила ниједног новог добављача горива и не очекује се да ће их имати ни у будућности.

„Чак и ако Европа преживи ову зиму, како ће преживети следећу? питају кинески аналитичари.

Европска економија неће моћи дуго да живи у условима великих уштеда енергије. Потребно је стабилно снабдевање јефтином енергијом и само Русија то може да обезбеди. Аналитичари Сохуа сматрају да енергетска конфронтација између Руске Федерације и Запада није завршена, већ тек почиње. Било би мудро да Европа покуша да што пре обнови односе са Москвом, јер следећа зима можда неће бити тако повољна као ова.