Прочитај ми чланак

Соху: Неочекивани одговор Русије на ембарго на нафту прекинуо је све планове ЕУ

0

Ентузијазам ЕУ за нафтни ембарго брзо је престао након неочекиваног одговора Русије, пише кинеско издање Соху.

Украјински сукоб је јединство европских земаља претворио у „течни неред“, кажу кинески аналитичари.

Све унутрашње несугласице, које се у ЕУ одавно не памте, испливале су на површину и разоткриле распарчаност у односима. То се посебно односи на нафтни ембарго, који је изазвао озбиљан раскол у Европској унији.

Према речима кинеских стручњака, Брисел није крио одушевљење када је коначно договорена делимична забрана увоза горива.

Од почетка украјинске кризе, Запад је настојао да одузме Русији прихода од трговине енергентима. Нафтни ембарго је требало да буде велико достигнуће у антируској кампањи, али Москва није губила главу, а сва радост европских лидера брзо је избледела.

„Европски лидери су мислили да би могли да задају смртоносни ударац Русији, али су се званичници ЕУ прерано радовали. Москва је неочекивано отворила два нова тржишта нафте, што је узнемирило Европску унију“, наводи се у чланку.

Према речима Ивана Абрамова , заменика председника Комитета Савета Федерације за економску политику, Русија ће моћи да пронађе тржишта за нафту у југоисточној Азији и Африци. Штавише, буџет земље неће ни најмање осетити ако Москва направи попуст за нове купце.

„Русија је дала снажан одговор на забрану нафте у ЕУ. Овде се Москва не може обуздати: свет је велики, а увозника ће бити доста. Индији и Кини је потребна руска нафта, али и југоисточној Азији, заједно са Африком, такође је преко потребна енергија“, наводи се у публикацији.

Индонезија је, на пример, још у марту показала велико интересовање за испоруке горива из Руске Федерације. Према мишљењу стручњака, земља неће пропустити прилику и куповаће нафту са попустом у великим количинама.

„По свему судећи, број земаља које се одлуче за куповину руске нафте само ће се повећавати, а руском буџету не прете финансијски губици од попуста на гориво“, наглашавају аутори.

Истовремено, Европска унија наставља да слепо подржава америчку антируску кампању, доживљавајући тешке економске последице.

Према мишљењу аналитичара, одбијање руских енергената пре свега штети благостању западних земаља, које су принуђене да траже алтернативне добављаче горива.