Прочитај ми чланак

СНЕЖНА ОЛУЈА: Невероватне сцене из Калифорније, без струје стотине хиљада људи

0

Јака олуја захватила је делове САД, због снега је око 250.000 домова и предузећа у државама Њујорк и Нова Енглеска остало без струје, а због снега и јаких киша, Калифорнији прете поплаве.

У Калифорнији се време ни после месец дана зимских олуја не смирује и ова америчка држава изложена је новим ударима кише, ветра и снега, док олује истовремено пустоше северосточне области САД. На друштвеним мрежама појавили су се невероватни снимци са путева у Калифорнији, који су окружени правим снежним зидовима и лавиринтима. Олуја је захватила и делове Нове Енглеске, Њујорка, Пенсилваније и Њу Џерзија.

Без струје је готово 400.000 домова, показују подаци сајта poweroutage.us. Нестанцима струје најтеже су погођени Калифорнија, где је више од 200.000 домова без електричне енергије, Њу Хемпшир, Мејн, Њујорк…

У многим градовима затворене су школе, отежан је саобраћај, а очекују се нове падавине.

Америчка Национална метеролошка служба упозорава на опасност од поплава у Калифорнији, а наредбе за евакуацију остају на снази у 10 области ове савезне америчке државе.

Реке су већ набујале због олуја у претходном периоду и могуће је очекивати још један талас поплава опасних по живот „у обалском подручју Калифорније, у подножју Сијера Неваде, у већем делу Централне долине“, прецизирала је Национална метеоролошка служба.

Очекује се да ће на североистоку САД, у савезним државама Пенсилванија, Њујорк и Мејн, пасти до 40 центиметара снега, а у овим областима ће дувати ветар јачине до 72,4 километра на сат, док је у неким деловима Вермонта и Масачусетса пало преко два метра снега, додаје Национална метеоролошка служба.