Прочитај ми чланак

Смртна казна за бившег кинеског министра правде због корупције

0

Бивши кинески министар правде Фу Џенгхуа осуђен је на смртну казну уз двогодишње одлагање због оптужби за примање мита и помагање криминалцима, укључујући његовог брата, јавила је данас кинеска државна телевизија.

Пресуда Фуу још једна је у низу казни за корупцију, изречених високим кинеским званичницима, у дуготрајној акцији која је покренута након што је председник Си Ђинпинг преузео власт крајем 2012. године.

Фу (67) се изјаснио кривим за злоупотребу својих овлашћења на функцијама, укључујући министра и шефа полиције током периода од 2005-2021, да би сакрио кривична дела свог брата и других, преноси АП.

Фуу се ставља на терет да је за ове незаконите радње добио новац и имовину у износу од 117 милиона јуана (16,5 милиона долара), објавио је званични лист „Чајна дејли“ у јулу ове године.

Смртне казне са одгодом у Кини се обично замењују дуготрајним затворским казнама уколико жалбено веће утврди да се осуђеник поправио.

Фу ће бити осуђен на доживотни затвор без условног отпуста ако му се казна ублажи, преноси Танјуг.

УКОЛИКО ИМАТЕ ЖЕЉУ ДА ПОДРЖИТЕ РАД ПРОДУКЦИЈЕ „ЦЕНТАР” И РАД ПОРТАЛА „СРБИН.ИНФO”, ДОНАЦИЈЕ МОЖЕТЕ УПЛАТИТИ ПУТЕМ СЛЕДЕЋИХ ЛИНКОВА:

ХВАЛА И БОГ ВАС БЛАГОСЛОВИО!