Прочитај ми чланак

ВИКТОР ЈАНУКОВИЧ: Враћам се у Кијев (Интегрални текст – превод)

0

Viktor Yanukovych

Председник Украјине Виктор Јанукович се  обратио јавности, по други пут у последњих десетак дана из Русије, поручивши да остаје једини легитимни председник и врховни командант оружаних снага Украјине.

Доносимо интегралну верзију говора председника Украјине Виктора Јануковича:

Поштовани представници средстава јавног информисања, драги сународници,

Као прво, пошто се у Украјини о мени шире свакојаке гласине, желео бих да кажем да сам жив. Мада, не могу да кажем да се осећам добро јер не могу без најдубље могуће и страшне бриге да гледам шта се сада догађа у Украјини. Иза маске неке наводно легалне владе у земљи дејствује банда националиста и неофашиста која жели да заузме већ и председничко место.

Они силом освајају органе локалне самоуправе. Они отпуштају руководства служби милиције и националне безбедности и то не само у центру, у Кијеву, већ и на локалном нивоу. По градовима патролирају људи са маскама са тракама на рукама. Шири се безвлашће у односу на грађане Украјине.

Они отпуштају највише официре војске. Оне који не желе, који се противе употреби војне силе на југоистоку Украјине против цивилног становништва. Замислите се. Они хоће да подметну војску под заставу Бандере и да започну грађански рат. Они хоће да у оружане снаге укључе побуњенике из националистичких организација, да им дају оружје у руке.

Желим да поставим питање и заштитнике тих мрачних сила, који су на западу: Јесте ви ослепели? Јесте ли изгубили памћење? Јесте заборавили шта је фашизам? Али, сигуран сам, да војници и официри украјинске војске знају, за разлику од вас, министри европских земаља, који сте потписали документ не о гаранцијама мени, већ о гаранцији мира за цивиле у Украјини, и који сте тај документ погазили, за разлику од банде на мајдану која је издавала наредбу да се пуца у своје људе, војници и официри разумеју колико ви вредите. И неће извршавати ваша злочиначка наређења.

Janukovic-Viktor
Желим да вас подсетим да остајем не само једини легитимни председник Украјине, већ и врховни командант. Нисам се превремено одрекао својих овлашћења. Жив сам. Нису ми одузета овлашћења на начин како је то одређено Уставом Украјине. САД и низ других земаља тврде да сам као председник изгубио легитимитет зато што сам наводно побегао из земље. Понављам: ја нигде нисам побегао. У моменту када су радикалне снаге заузеле зграде владе и зграду председничке администрације, а у суштини то је било антиуставно отимање власти са оружјем у рукама, налазио сам се, као што је свима познато, у Украјини, у Харкову, затим у Доњецку, затим на Криму.

Још једном: у моменту државног удара нисам напуштао територију Украјине. Тих дана су много пута покушавали да против мене примене терористичке методе и није им успело. Чим околности то дозволе, сигуран сам да нећемо чекати дуго, обавезно ћу се вратити у Кијев.

Изјављујем да су председнички избори које је за 25. мај ове године расписала клика која је извела антиуставни државни удар апсолутно нелегитимни и незаконити. Они нису у складу са чланом 103 Устава Украјине. Било који органи власти који ће бити формирани као резултат тих неуставних избора такође ће бити нелегитимни и незаконити. Осим њихове правне нелегитимности јасно да ће ти такозвани избори, ако буду одржани, бити одржани у атмосфери тоталне контроле од стране екстремистичких снага.

Обраћам се међународној јавности. Нико нема право да подржава разбојништво и да одобрава државни удар. Кад сам већ код тога, свима је позната информација о намери САД да издвоји једну милијарду долара за тај бандитски режим. Колико ми је познато, закон САД, члан 84.22 дела 22 општег закона САД забрањује издвајање финансијске помоћи за владу било које државе чији је законито изабрани председник свргнут после војног преврата или друге незаконите одлуке. Имам намеру да се обратим Конгресу, Сенату и Врховном суду САД и да инсистирам на томе да дају оцену радњи владе те земље. Ви по вашим сопственим законима немате право да издвајате новац за бандите.

Желим да упозорим на то да ће се у најскорије време социјално-економска ситуација земље нагло погоршати. То ће бити директан ударац у народ Украјине. Узурпатори који су отели власт трудиће се да пребаце одговорност за то на мене. Могуће чак и на Русију. Никада то нећу прихватити. Ја са тим немам никакве везе, а кораци које планирају у правцу смањења социјалних расхода, пензија, помоћи и плата сматрам нељудским и антинародним. Наша влада имала је јасни план за одржање животног стандарда Украјинаца. Сада, после антиуставног државног удара, после отимања власти од стране узурпатора, нажалост, то је постало немогуће.

А ви, који сте незаконито отели власт ћете за наређење да се пуца у народ пре или касније, а вероватније пре, одговарати. Одговараћете зато што сте мучили народ. Ово је тежак период за Украјину. Оно што сте радили довело је до тога да се отцепљује Крим, да становништво југоистока захтева поштовање према себи и поштовање својих права употребом аутомата. Преживећемо ми ово смутно време. Људи, од којих сте направили будале прогледаће. Земља ће се подићи и ујединити. Није још умрла у Украјини ни слава ни слобода.

Хвала на пажњи.

( facebookreporter.org – превод Маја Тешић)

УКОЛИКО ИМАТЕ ЖЕЉУ ДА ПОДРЖИТЕ РАД ПРОДУКЦИЈЕ „ЦЕНТАР” И РАД ПОРТАЛА „СРБИН.ИНФO”, ДОНАЦИЈЕ МОЖЕТЕ УПЛАТИТИ ПУТЕМ СЛЕДЕЋИХ ЛИНКОВА:

ХВАЛА И БОГ ВАС БЛАГОСЛОВИО!