Прочитај ми чланак

Русија ће на наоружавање до 2020. потрошити 633 милијарде долара

0

78874(Факти)
Размере наоружавања руске армије до 2020 године могу се упоредити само са обновом наоружања за време Великог отаџбинског рата, оценио је премијер РФ Дмитриј Медведев.

„До 2020. у плану је неколико огромних војних пројеката. Веома је добро што данас наш буџет омогућује да се ти задаци реше. Наш циљ је да доведемо ниво новог оружја у армији до 70 или 75 одсто, а у неким деловима и до 100 одсто“ – рекао је Медведев приликом сусрета са ветеранима Великог Отаџбинског рата у Красногорску.

„Оваквог наоружавања код нас није било. Мислим да се ово може упоредити само са оним што смо имали за време рата и после рата. Надам се да ћемо све реализовати јер је то веома важно за одбрамбену моћ наше државе“ – истакао је руски премијер.

Русија ће на модернизацију својих Оружаних снага до 2020. године потрошити 19 билиона рубаља (633 милијарде долара). Само ће Ратном ваздухопловству Русије бити испоручено 500 нових авиона различитих врста, више од 1.000 борбених хеликоптера свих типова, више од 200 нових система противваздушне одбране који ће бити саставни део јединственог комплекса ваздушно-космичке одбране, нови ловци пете генерације и нови авиони стратешке авијације.

Снаге ваздушно-космичке одбране ће до 2020. добити око 100 космичких апарата војне намене. У плану је да се Снагама ВКО испоручи 28 пуковских комплета ракетног комплекса С-400. Руско војно руководство чини све што може да Оружане снаге РФ већ до 2015. године добију најновији ракетни комплекс С-500.

Осим тога донета је одлука о пројектовању интерконтиненталне балистичке ракете на течно гориво до 100 тона која ће имати повећане могућности да се супротстави америчком систему ПРО. Нова ракета треба да замени тешку балистичку ракету Р-36М2 „Војвода“ која је на Западу позната под називом „Сатана”.

Ратна морнарица РФ је у оквиру програма наоружавања већ добила стратешку подморницу нове генерације „Јуриј Долгорукиј” и ракете „Булава“. А граде се још три такве подморнице (пројекат 955 „Бореј“).

Осим тога, у плану је и градња 10 нових подморница пројекта „Јасен“. У Француској је већ почела изградња првог брода носача хеликоптера класе Мистрал за руску Ратну морнарицу.

У арсенал Копнене војске до 2020. године треба да стигне 10 бригадних ракетних комплекса „Искандер-М“, две хиљаде самоходних артиљеријских комплекса и оруђа, више до две хиљаде тенкова, више од 17.000 јединица војне аутотехнике. У плану је да се Копненој војсци испоручи перспективна оклопна техника: тенкови на платформи „Армата“, оклопни транспортер „Бумеранг“ и др.

Ваздушно-десантне снаге такође добија нову технику, укључујући возила за радарско и хемијско извиђање РХМ-5 и БТР „Ракушка“. Борбене могућности Ваздушно-десантне снаге повећаће и нови артиљеријски системи на бази 152-милиметарских и 120-милиметрарских калибара.

Артиљерија ће ово оружје добити до 2020. године.