ПРЕОКРЕТ: Чешка и Словачка против НАТО

0
ФОТО Чешки премијер Бохуслав Соботка (Л) и словачки премијер Роберт Фицо

ФОТО Чешки премијер Бохуслав Соботка (Л) и словачки премијер Роберт Фицо

Након Прага отпор милитаризацији Источне Европе и из Братиславе: Чешка и Словачка одбијају долазак НАТО трупа на своју територију.

Чешка и Словачка, две источноевропске државе које су дуги низ година биле у заједничкој земљи, показују се као све већи проблем америчким плановима ширења војне присутности у овој региону откако је избила украјинска криза . Наиме, премијери обе земље су поручили како не желе стране НАТО трупе и војне базе на својој територији.

ВИШЕ НОВАЦ ЗА ЕВРОПУ

Амерички председник Барак Обама је у уторак од Конгреса захтевао да издвоји додатних милијарду долара за појачање војног присуства САД у источној Европи.


У тренутку док је скоро цела Европа понављала готово идентичне изјаве, прва је глас против НАТО трупа подигла Чешка.
Из Прага је стигла јасна и недвосмислена порука – НЕ, доласку страних трупа НАТО.

Након ове манифестације отпора из Прага према плановима милитаризације целе Источне Европе, исти став данас заузима и Словачка. Како преноси Ројтерс, словачки премијер Роберт Фико рекао је да ће његова земља и даље да испуњава све обавезе према НАТО савезу, али долазак страних трупа на словачки териториј не долази у обзир:

„Не могу да замислим стране трупе на нашој територији, нити стрене базе у Словачкој“, истакао је.

Словачки премијер Роберт Фико и његова странка Смер имају апсолутну већину у словачком парламенту те заговарају боље односе са Русијом.

Ово су ставови готово дијаметрално супротно од оних који се истичу у Варшави – подсетимо, Пољска је тражила додатне НАТО трупе и пре но што је амерички председник Барак Обама на последњој европској турнеји почео заговарати већу војну присутност.

Колике различитости међу земљама – док чешки министар одбране поручује како се нипошто неће да доводе стране трупе на њихов територију, министар одбране Пољске у априлу ове године јавно је тражио од САД-а да доведу 10,000 америчких војника у Пољску.

Словачки премијер Фико подсетио је на инвазију Чехословачке 1968. од стране трупа Варшавског пакта те истакао како је то један од разлога зашто је његова земља осетљива на страну војну присутност. Сличан аргумент су истакли и у Прагу.

Чешки премијер Бохуслав Соботка осврнуо се на Обамине захтеве за већом војном присутношћу – истакао је како Чешка неће да тражи присуство било којих страних војника на својој територији те неће позивати на повећање НАТО војне присутности у Европи. Овај став Прага директно противречи америчким идејама.

Што се пак тиче земаља где су се у последње време појавили НАТО војници, неки су изузетно критични према њима – погледај: Градоначелник Венспилса: Припадници ратне морнарице земаља НАТО се понашају као свиње.

(Адванце)

УКОЛИКО ИМАТЕ ЖЕЉУ ДА ПОДРЖИТЕ РАД ПРОДУКЦИЈЕ „ЦЕНТАР” И РАД ПОРТАЛА „СРБИН.ИНФO”, ДОНАЦИЈЕ МОЖЕТЕ УПЛАТИТИ ПУТЕМ СЛЕДЕЋИХ ЛИНКОВА:

ХВАЛА И БОГ ВАС БЛАГОСЛОВИО!