Прочитај ми чланак

Моћ руских ракета

0

ruska-vojska

Руска армија ради на формирању новог вида војске: ваздушно-космичких снага које ће бити способне да заштите територије РФ и њених најближих савезника. То је потврдио генерал-пуковник Александар Головко (51) који је на челу јединица за „чисто небо“. У ваздушно-космичке снаге улази авијација, противваздушна одбрана, ракетне јединице.

Развој тих снага, како објашњава руски министар одбране Сергеј Шојгу, приоритетан је задатак, јер је председник РФ Владимир Путин наредио да се не сме дозволити било каква војна надмоћ над Русијом.

У Москви не скривају да јачају и модернизују систем упозоравања о евентуалном ракетном нападу противника који би требало да замени постојећи, направљен у време СССР-а. Та упозорења треба да стигну из космоса, као и из моћних радарских станица које Русија монтира у граничним областима. Нови системи ће моћи да региструје и старт пробних образаца ракета како са територије земаља које експериментишу, тако и са океана.

После реформе руске армије, она ће имати три команде: копнену војску, војно-поморске флоте и ваздушно-космичке снаге.

Брзи развој руских ваздушно-космичких снага је важан због најаве Вашингтона да ће развијати војни космички програм. Руси ће сигурно одговорити на америчке војне амбиције у космосу. Командант америчких ваздушних снага Ли Џејмс је недавно изјавио да је за војни програм освајања космоса допунски издвојено још пет милијарди долара. Он је казао да је могуће да се једног дана конфликт са земље пресели у космос.

Руски експерти пажљиво прате и лет у космос новог америчкохг „шатла X-37В“, који личи на космички авион. Он ће, наводно, моћи да брзо мења орбиту и да обавља шпијунске задатке. Руски експерти очекују убрзану милитаризацију космоса.

ЖУРЕ СА С-500

Главна узданица руске космичке одбране је најновији систем С-500, који се убрзано гради. Када ће се појавити у ваздушно-космичким јединицама, засад се не зна, али је јасно да су за њега обазбеђена средства. Руски војни конструктори тврде да се и са С-400, који је већ стигао у руске јединице, могу ефикасно обарати противничке балистичке ракете.

(Вечерње Новости)