Прочитај ми чланак

Словачки премијер: ЕУ је уморна од Зеленског, желе да их остави на миру

0

Роберт Фицо каже да је рат у Украјини доспео у ћорсокак, као и да је све јасније да се не ради о Украјини, већ о политици која има за циљ економско слабљење Русије

Обраћање украјинског председника Владимира Зеленског није изазвало никакво интересовање међу учесницима састанка Европског савета, одржаног 26. октобра, изјавио је премијер Словачке Роберт Фицо.

„Нисам се нимало изненадио када сам видео да је видео-порука Зеленског на састанку Европског савета дочекана без интересовања. Времена се мењају. До недавно је свуда био дочекиван аплаузом, а сада му није дозвољено да говори у неким коморама (вишим законодавним телима), као што је недавно био случај у Сједињеним Државама“, казао је Фицо.

Словачки премијер је додао да се Европска унија осећа „ужасно уморно“ од разговора о украјинском сукобу, истакавши да европске земље једноставно копирају политику САД и да желе да их Кијев остави на миру.

„Европска унија слепо копира политику америчке администрације. Уместо да нуди решење за постизање мира, она Кијеву само шаље новац и оружје. Рат је доспео у ћорсокак. Све сам уверенији да се не ради о Украјини, већ о политици која има за циљ економско слабљење Руске Федерације“, нагласио је Фицо и додао да заједница нема свој сопствену спољну политику.

Према његовим речима, ЕУ треба да буде посредник и иницијатор преговора између Руске Федерације и САД, који су се, како је навео, „фактички сукобили на територији Украјине“. Фицо је нагласио да ЕУ треба да почне да формулише безбедносне гаранције које би могла да пружи Кијеву, а да је једна од таквих гаранција „чланство војно неутралне Украјине у ЕУ“.