Прочитај ми чланак

Шкотска влада прогурала закон: Деца од 16 година могу да мењају пол на три месеца

0

Шкотска влада је успешно прогурала нови закон о такозваној родној равноправности, што је довело до оставке министра безбедности. Предлог закона је поднела Шкотска национална партија (СНП) првог министра Никол Стерџон.

Предлог закона о реформи признавања пола, који је у четвртак прошао прву фазу у парламенту, има за циљ да олакша људима званичну промену пола укидањем услова за било какву медицинску дијагнозу родне дисфорије. Такође смањује дужину времена потребног подносиоцу захтева да живи са стеченим полом са две године на три месеца и снижава дозвољену старост са 18 на 16 година.

Министарка СНП за безбедност заједнице, Еш Реган, поднела је оставку непосредно пре гласања о закону. Она је објаснила да јој, након што је “веома пажљиво” размотрила питање признавања пола , њена “савест” неће дозволити да гласа са шкотском владом за предлог закона.

Реган је рекла да „није против реформи сама по себи“, али је нагласила да не може да подржи мере које могу имати „негативне импликације по безбедност и достојанство жена и девојчица“, како цитирају британски медији.

Након што је прихватила оставку свог министра, Стургеон је открила да јој се Реган „ни у једној фази“ није обратила да би изразила било какву забринутост пре гласања. Ипак, закључила је да ако министар није у стању да подржи владу, „једине доступне опције су оставка пре гласања или разрешење након тога“.

Раније ове године, Комисија за равноправност и људска права коју финансира држава сугерисала је да је „потребно детаљније разматрање“ пре него што се крене са реформом признавања рода. Забринутост коју је навела председавајућа бароница Кишвер Фалкнер укључивала је „оне које се односе на прикупљање и коришћење података, учешће и тестирање на дроге у такмичарском спорту, мере за решавање препрека са којима се жене суочавају и праксе у систему кривичног правосуђа“.

Међу онима који се јавно противе закону је ауторка Харија Потера ЈК Ровлинг, која живи у Шкотској. Раније овог месеца, она је лично оптужила Стерџон да „јаше грубо” по питању женских права са родним законима. Ауторка је инсистирала да први министар треба да буде лично одговоран „ако било која жена или девојка претрпи воајерство, сексуално узнемиравање, напад или силовање услед лабавих нових правила шкотске владе“.