Прочитај ми чланак

Шкотска се нада независности и чланству у ЕУ

0

Шкотска премијерка Никола Старџен (Nicola Sturgeon) је данас изјавила да се нада да ће Шкотска стећи независност и моћи да се „придружи“ Европској унији, истичући да је Брегзит против жеља Шкота, који су на референдуму 2016. гласали против изласка из Уније.

„Сада пролазимо кроз тежак Брегзит против наше воље, у најгорем могућем тренутку, усред пандемије и економске рецесије“, написала је шкотска премијерка на веб страници своје странке СНП, два дана након изласка Велике Британије из јединственог тржишта и царинске уније.

Она је поновила решеност да организује нови референдум о шкотској независности, након изјашњавања 2014. када је 55 одсто Шкота било против независности.

Међутим, одлука о организовању таквог референдума остаје на британском премијеру Борису Џонсону (Јохнсон) који одбија да то учини.

Ипак, убедљива победа СНП-а на локалним изборима у мају повећала би притисак на Лондон да пристане на нов референдум.

По последњој анкети средином децембра, 58 одсто Шкота подржава одвајање од Велике Британије.

„Као независна чланица Европске уније, Шкотска би била партнер и могла би да гради мостове – не само мост ка изградњи снажније економије и праведнијег друштва, већ и мост који би олакшао односе ЕУ и Велике Британије“, навела је шкотска премијерка.

Док је 51,9 одсто Британаца 2016. гласало за Брегзит, 62 одсто Шкота је било против изласка из Европске уније.

Премијерка је рекла да је Шкотска за готово 50 година чланства у ЕУ имала користи од јединственог тржишта, укључујући слободу кретања.

„Више од 230.000 људи из целе Европе изабрало је Шкотску за свој дом. То су наши пријатељи и наша породица и заиста желимо да то и остану“, истакла је она.

После Брегзита „наши градјани ће бити мање сигурни и биће им ограничено право да раде, уче и живе негде другде у Европи“, указала је шкотска премијерка, подсећајући да је 2.000 Шкота учествовало прошле године у програму универзитетске размене ЕУ Еразмус којег се британска влада одрекла да би га заменила својим медјународним програмом.

„Ми нисмо желели да одемо и надамо се да ћемо се ускоро поново придружити као једнаки партнери“, рекла је премијерка Шкотске Никола Старџен.