Прочитај ми чланак

Шкотска премијерка започела кампању за други референдум о независности

0

Шкотска премијерка Никола Старџен започела је данас своју кампању за други референдум о независности, тврдећи да би Шкотској било економски боље ван Велике Британије.

Старџенова, која води Шкотску националну партију, као и децентрализовану владу у Шкотској, каже да ће објавити први у низу докумената у којима се излаже аргументација у корист независности.

Шкотска је одбацила независност на референдуму 2014. године, а 55 одсто бирача изјаснило се да жели да остане дио Велике Британије. Британска Влада премијера Бориса Џонсона противи се новом гласању о независности, рекавши да је то питање решено референдумом.

Али, Старџенова тврди да се ситуација од тада променила, што је најважније због изласка Велике Британије из ЕУ, а чему се противила већина људи у Шкотској.

– Да смо 2014. знали све што сада знамо о путу којим би Уједињено Краљевство тада кренуло, нема сумње да би Шкотска тада гласала – за, рекла је она за Би-Би-Си.

Шкотска је гласала за останак у Великој Британији са 55 према 45 одсто на референдуму 2014. године.

За нови обавезујући референдум потребно је одобрење британске владе.

УКОЛИКО ИМАТЕ ЖЕЉУ ДА ПОДРЖИТЕ РАД ПРОДУКЦИЈЕ „ЦЕНТАР” И РАД ПОРТАЛА „СРБИН.ИНФO”, ДОНАЦИЈЕ МОЖЕТЕ УПЛАТИТИ ПУТЕМ СЛЕДЕЋИХ ЛИНКОВА:

ХВАЛА И БОГ ВАС БЛАГОСЛОВИО!