Прочитај ми чланак

Шкотска: Потврђена епидемија птичијег грипа, „хумано уништавају“ птице

0

Шкотска је пријавила високо патогени птичији грип у јату кокошака у слободном узгоју у близини Гретне, Дамфришира, Дамфриса и Галовеја, што је навело владу да уведе ограничења у просторијама у којима је инфлуенца откривена.

У саопштењу од 3. децембра, шкотска влада је рекла да ће преостале птице у просторијама бити „хумано уништене“ како би се спречило ширење болести.

У њему је наведено да је 4. децембра око заражених просторија проглашена заштитна зона од три километра и зона надзора од 10 километара, како би се ограничило кретање живине, лешева, јаја, коришћених простирки и стајњака.

Секретар за рурална питања Маири Гоугеон рекла је да се очекивало откривање птичјег грипа код птица, с обзиром на недавне потврде болести код дивљих птица и птица у заточеништву широм Уједињеног Краљевства.

„Тражимо да јавност остане на опрезу и пријави све налазе мртвих дивљих птица Дефра-иној националној телефонској линији за помоћ. Не дирајте и немојте купити мртве или болесне птице које нађете“, рекла је Гоугеон.

Позивајући се на савете за јавно здравље, шеф шкотске ветеринарске службе Шила Воас рекла је да је ризик од птичијег грипа за људско здравље „веома низак“ и да не утиче на потрошњу живинских производа, укључујући јаја.

„Већ смо јасно ставили до знања да сви чувари птица — било да су велика предузећа или мали чувари са само неколико птица — морају осигурати да њихова биолошка сигурност буде максимална како би заштитили своје птице од болести и спречили сваки контакт између њихових птица и дивљих птица. Чувари који су забринути за здравље или добробит свог јата треба одмах да потраже савет ветеринара“, рекла је Воас.

Шкотска је раније увела нове мере смештаја према којима је законски услов за све чуваре птица да држе своје птице у затвореном простору и поштују строге мере биолошке безбедности, које су ступиле на снагу 29. новембра.

Ово је дошло након наглог пораста броја потврђених случајева широм Уједињеног Краљевства, што је влада приписала могућности да дивље птице мигрирају у Уједињено Краљевство из Европе током зимских месеци носећи птичији грип.

Укупно 28 случајева птичијег грипа је откривено у Енглеској од 5. децембра, а недавни случајеви пријављени су код птица у близини Thirsk, Hambleton, North Yorkshire, као и у просторијама у близини Newent, Forest of Dean, Gloucestershire..

Влада је такође позвала чуваре птица да наставе да предузимају додатне мере предострожности како би своје јато заштитили, укључујући редовно чишћење и дезинфекцију опреме, одеће и возила при уласку или изласку са локација, као и ограничавање приступа посетиоцима.

УКОЛИКО ИМАТЕ ЖЕЉУ ДА ПОДРЖИТЕ РАД ПРОДУКЦИЈЕ „ЦЕНТАР” И РАД ПОРТАЛА „СРБИН.ИНФO”, ДОНАЦИЈЕ МОЖЕТЕ УПЛАТИТИ ПУТЕМ СЛЕДЕЋИХ ЛИНКОВА:

ХВАЛА И БОГ ВАС БЛАГОСЛОВИО!