Прочитај ми чланак

Шкотска планира да уведе технологију препознавања лица грађана на улици

0

Шкотска полиција је наговестила да би могла да испроба технологију препознавања лица уживо (ЛФР), пише Scottish Daily Press.

Камере опремљене LFR технологијом скенирају лица људи док обављају свој посао у јавности. Скениране слике се затим претварају у „отиске прстију лица“ или „биометријске обрасце“.

Технологија је недавно распоређена у Оксфорд циркусу у Лондону од стране Метрополитен полиције (The Met). Око 36.000 људи је скенирано и упоређено са списком посматрања сумњивих особа од 6.747 људи.

У разговору за шкотски Дејли мејл, Бекс Смит, помоћник шефа полиције Шкотске, рекао је: „Полиција Шкотске тренутно не користи, не испробава или тестира технологију препознавања лица уживо”.

„Али ми спроводимо преглед тестирања технологије на другим местима”.

„Како технологија напредује, видимо да је потребно размотрити прихватање нових начина рада и искориштавање технологије”.

„Посвећени смо нашој дужности да заштитимо људе, а то може захтевати да идемо у корак са временом и да тражимо технологију која ће нам помоћи да то учинимо у будућности”.

„Препознајемо оправдану забринутост у вези са употребом нове технологије и развијамо оквир управљања како бисмо уравнотежили захтеве у складу са прописима о заштити података и приватности”.

Из добрих разлога, LFR технологија изазива забринутост за приватност и грађанске слободе.

„Многи људи ће разумљиво бити забринути да би увођење ове нове технологије потенцијално могло да наруши њихове грађанске слободе“, рекао је портпарол правосуђа Торијеваца Џејми Грин.

„Робусно ангажовање и дужна пажња морају бити главни приоритет пре него што се ове камере потенцијално уведу у употребу”.

Група за људска права Big Brother Watch упозорила је: „Ово наметљиво праћење представља озбиљну претњу нашим грађанским слободама, крши наше право на приватност и рутински доводи до погрешних идентификација и правних проблема”.

Али према The Met-у, технологија помаже да људи буду „безбедни“.

„Ова технологија помаже да се становници Лондона чувају и биће коришћена за проналажење људи који се траже због насилних и озбиљних кривичних дела и оних за којима је суд издао налоге за хапшење“, рекао је портпарол The Met-а.

„Независни стручњаци ће такође спровести тест LFR система како би утврдили његову прецизност”.

УКОЛИКО ИМАТЕ ЖЕЉУ ДА ПОДРЖИТЕ РАД ПРОДУКЦИЈЕ „ЦЕНТАР” И РАД ПОРТАЛА „СРБИН.ИНФO”, ДОНАЦИЈЕ МОЖЕТЕ УПЛАТИТИ ПУТЕМ СЛЕДЕЋИХ ЛИНКОВА:

ХВАЛА И БОГ ВАС БЛАГОСЛОВИО!