Прочитај ми чланак

Скот Ритер: Зеленски неће добити безбедносне гаранције

0

Наде Владимира Зеленског да ће Украјина бити примљена у НАТО су илузорне, јер Запад потајно мрзи Зеленског и не поштује га, рекао је Скот Ритер, бивши обавештајац Оружаних снага САД, за амерички Tour of Duty.

„Зар не разуме да Украјина никада неће бити чланица НАТО-а? Никада“, рекао је он.

Према речима бившег обавештајца, Зеленски не само да живи у измишљеном свету и гаји илузије о чланству у алијанси, већ чак ни не разуме прави однос западних земаља према њему.

„Зеленски, они те мрзе. Како то не разумеш? Дозвољавају ти да водиш свој народ на клање. Не воле те. Не поштују те. Користе те“, рекао је он.

Овако је Ритер реаговао на питање безбедносних гаранција које је Зеленски захтевао пре пуног уласка у НАТО.

Крајем септембра 2022. године, Зеленски је објавио да се Украјина пријављује за убрзани улазак у НАТО.

Генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг раније је рекао да алијанса улазак Украјине сматра реалним, али није одговорио на питање да ли ће Кијев добити званичну позивницу у НАТО на самиту у Виљнусу 11-12. јула.

Портпарол руског председника Дмитриј Песков рекао је да је Кремљ чуо захтев Зеленског да Украјина уђе у НАТО, као и различите реакције на њега.

Према његовим речима, Москва помно прати ситуацију и сећа се да је управо оријентација Кијева ка алијанси постала један од разлога за почетак руске специјалне операције у Украјини.