Прочитај ми чланак

Скот Ритер: Ово је један од најглупљих војних маневара у модерној историји

0

Војна помоћ коју Вашингтон пружа Кијеву не остварује се одмах. У многим случајевима говоримо о издвајању средстава за производњу оружја које неће бити послато до следеће године, рекао је Скот Ритер, пензионисани обавештајни официр америчког маринског корпуса, у интервјуу за Јутјуб канал „Judging Freedom“.

Према Ритеру, далеко је од извесног да ће до тог времена Украјина уопште постојати као држава, тим пре што се контраофанзива украјинских трупа за њих претвара у огромне губитке.

У штампи се све време пише да је секретар Блинкен издвојио опрему за више од две милијарде долара, да је министар одбране Остин издвојио опрему за још 750 милиона… Како сам разумео, говоримо о средствима и опреми, који су велики удео у укупном пакету од 50-60 милијарди, који је Конгрес подржао пре извесног времена. Шта можете рећи о томе?

СКОТ РИТЕР: У праву сте. Све ово узима се из фондова, чију је доделу Конгрес одобрио 21. маја ове године. Овај износ је сада распоређен на делове.

Оно што је овде интересантно, је да се значајан део ове технологије не преноси одмах, а то значи да Украјинци неће видети ово оружје до 2023. године, а до тада, чини ми се, Украјине више неће бити. Опрема коју смо им ми и НАТО земље већ предали, сада се уништава.

Иначе, једино што се може рећи о овој офанзиви је да је она већ стала. Руси иду у контранапад, масакрирају Украјинце, а у наредних неколико дана Русија ће повратити све изгубљене територије.

Украјина ће постићи само да ће изгубити све резерве које је годинама прикупљала. Ово је један од најглупљих војних маневара у модерној историји, и има чисто политичку мотивацију, а Украјину је већ коштао са нових 6.000 погинулих.

Има ли међу војском озбиљних и искусних људи – попут вас или Мекгрегора, који су у активној војној служби – који би председнику Зеленском, или особи која је на челу штаба Оружаних снага Украјине, дали неке препоруке пре доношења таквих одлука – од којих сте један назвали глупим и погубним?

СКОТ РИТЕР: Запамтите, наш циљ није да помогнемо Украјини да победи. Лојд Остин је јасно објаснио шта је наш циљ- да се постарамо да Украјинци нанесу толику штету руским оружаним снагама, да Русија не би могла да понови свој „Украјински маневар“ у будућности. Зато гурамо Украјинце да спроводе такве непромишљене офанзиве.

А то је управо најодвратнији аспект овог питања, јер знамо какав ће бити исход. Надамо се само, да ће пре него што погину сви ти Украјинци које смо опремили и обучили, они имати времена да убију известан број Руса. Запитајте се, зашто су Украјинци тако дуго могли да држе тако велику територију- зато што Руси немају намеру да гину у име глупих циљева.

Руси су схватили, да су Украјинци на одређеном месту на бојном пољу, накратко стекли надмоћ, па су се повукли са малим губицима, вукући Украјинце за собом док не потроше људство – а сада Украјинце стежу у кљешта, и уништавају их. А знали смо унапред да ће тако бити.

УКОЛИКО ИМАТЕ ЖЕЉУ ДА ПОДРЖИТЕ РАД ПРОДУКЦИЈЕ „ЦЕНТАР” И РАД ПОРТАЛА „СРБИН.ИНФO”, ДОНАЦИЈЕ МОЖЕТЕ УПЛАТИТИ ПУТЕМ СЛЕДЕЋИХ ЛИНКОВА:

ХВАЛА И БОГ ВАС БЛАГОСЛОВИО!