Прочитај ми чланак

СИВКОВ: Намамили смо Укре да изађу из утврђења, нападну и сад су нам на длану

0

Дешавања током претходна три дана на „харковском фронту“ осоколила су Кијев и његове западне налогодавце и спонзоре и отворила простор и за питања типа – да ли је руска војска пред својим првим значајнијим поразом?

Министарство одбране РФ је саопштило да је током та три протекла дана обавило предислокацију и прегруписање својих снага око Балаклеје, Купјанска и Изјума.

Војно-цивилна администрација дела Харковске области који је под контролом руске војске позвала је грађане поменутих градова, нарочито Изјума, да напусте своје куће и станова.

Да ли руска војска узмиче пред добро организованом украјинском офанзивом и јачим снагама противника или Укре „навлачи на себе“ и изводи их са утврђених положаја на отворени простор ради лакшег опкољавања и уништавања?

Да се ради о добро испланираном увлачењу украјинских снага у замку – уверен је војни експерт Константин Сивков, потпредседник московске Академије ракетних и артиљеријских наука:

 – Наше Министарство одбране спровело је читав низ мера којима је увело у заблуду Оружане снаге Украјине, створивши им илузију да у Харковској области имамо слабу одбрану и да нас је наводно затекла неспремне украјинска офанзива усмерена на Балаклеју и Изјум. Сада је главни задатак нанети пораз украјинској групацији која наступа.

 – Наша војска је знала да Украјина спрема офанзиву, па се сада трупе прегрупишу ради уништења групација Оружаних снага Украјине сконцентрисаних у региону Балаклеје и Изјума. Тамо нема утврђених подручја, па ће задатак уништења најспремнијих украјинских јединица бити решен прилично успешно. То ће потрајати још неколико дана, наглашава Сивков.

Он наводи да је руска војска током протекла три дана уништила више од 2 хиљаде украјинских и иностраних бораца, као и преко стотину јединица оклопне технике и артиљерије:

– Оружане снаге Украјине трпе велике дневне губитке. Сада је главни задатак нанети пораз надирућим јединицама Оружаних снага Украјине,  лишити их потенцијала, односно наоружања. То ће бити утолико лакше што украјинске снаге које нападају нису у градовима и утврђеним подручјима, већ на отвореним просторима. Оружане снаге Украјине тешко да имају снагу и наоружање за ефикасну одбрану.

Портпарол Министарства одбране РФ, генерал-потпуковник Игор Конашенков, изјавио је да су прегруписања око Балаклеје и Изјума изведена са „одвлачењем пажње противника“.

Сивков тим поводом наглашава да је све изведено тако да ударне трупе Украјине буду  извучене из својих утврђених подручја:

„Да су јединице које сада нападају остале у Славјанску и(ли) Краматорску – колико би нам времена требало да их само истерамо одатле?  А сада су нам као на длану. Ради тога је био предузет читав низ мера да се непријатељ доведе у заблуду, створена му је илузија да имамо слабу одбрану на харковском фронту и да не знамо шта Кијев спрема. Непријатељ је био у заблуди и о локацији и о дејствима наших снага“.

У неуспелој офанзиви на „јужном (херсонском) фронту“ – Украјинци су за десет дана борби имали око 4 000 убијених и до 10 000 рањених.