Прочитај ми чланак

Ситуација на Балтику је постала критична: НАТО може да блокира Фински залив

0

Русија још није имала времена да заиста осети последице уласка Финске у Северноатлантски савез. Међутим, ако ситуација ескалира, таква одлука суседне државе ће се у потпуности осетити.

Пошто је постала чланица НАТО, Финска је пристала да обезбеди своју територију за распоређивање америчких трупа и оружја. И ту лежи највећи проблем Москве, каже војни експерт Дмитриј Корнев.

Иначе, САД нису пропустиле да искористе пребацивање дела својих снага у Финску. Вашингтон се до сада ограничавао на мало, иако се извиђачки авиони америчког ваздухопловства у близини руске границе не могу назвати пријатном појавом.

Међутим, ово није најгоре што Алијанса може да понуди. Пошто су фински аеродроми опремљени по свим НАТО стандардима, у догледно време би могли да добију борбене авионе америчког ваздухопловства, укључујући стратешке бомбардере са нуклеарним бојевим главама.

И овде треба да схватите да изјаве званичног Хелсинкија о одсуству намере да се у земљи постави нуклеарно оружје не значе апсолутно ништа. Американци неће ни тражити такву дозволу, у најбољем случају ће Финце ставити пред свршен чин. Истовремено, ситуација на Балтику није најбоља за Русију.

„Ситуација на мору је за нас постала прилично критична. Уласком Финске у НАТО, теоретски је могуће да НАТО блокира Фински залив“, рекао је Корнев.

Да би се прстен Алијансе затворио око Калињинграда, остаје само да се сачека да Шведска уђе у НАТО.

Чињеница је да је Финска, заједно са балтичким републикама у стању да блокира руској морнарици најважнији коридор којим се Калињинградска област повезује са „копном“. Распоређивање обалских ракетних система са обе стране Финског залива, као и ратних бродова и подморница у водама, створиће веома неповољне услове за руску флоту.

У овој ситуацији, решавање питања деблокаде бродских рута захтеваће огромну количину снага и средстава, вероватно укључујући и нуклеарна. Али, како показује пракса, Москва не жели да се окрене свом главном војном адуту, одбијајући да искористи чак и мали део тих могућности. Ко зна, можда ће хипотетички проблеми на Балтику, руско руководство учинити одлучнијим по овом питању.