• Почетна
  • СВЕТ
  • Сиријаска војска напредује, Башар ал-Асад са Ал Каидом плаши САД
Прочитај ми чланак

Сиријаска војска напредује, Башар ал-Асад са Ал Каидом плаши САД

0

basar_al_asad(Адванце, Press TV, Reuters,  SANA, breakingnews.sy, Al-Watan,  The Guardian)
Сиријски председник Башар ал-Асад објавио је нову генералну амнестију за злочине почињене у земљи пре 16. травња 2013., преноси сиријска државна новинска агенција САНА. Према овом председничком декрету смртна казна за криминалце преформулисати ће се у доживотни затвор.

У декрету се такође истиче како ће „Сиријци који су се придружили терористичким организацијама служити само четвртину затворске казне“. „Одлука се не односи на оне који су избегли служење војног рока“, наводи се. Дамаск је већ у више наврата позвао све који носе оружје да га предају.

Сиријски предсједник Башар ал Асад оптужио је данас Запад да подржава Ал каиду у Сирији, упозоравајући да ће „скупо платити у самом срцу Европе“ и у САД, јер та терористичка организација постаје све дрскија и опаснија. Асад је ово рекао у интервјуу за државни телевизијски канал Ал Икбарија поводом Дана независности Сирије.
„Управо као што је Запад финансирао Ал каиду у Авганистану на почетку, а касније то скупо платио, он данас исту групу подржава у Сирији, Либији и другим мјестима а то ће касније доћи на наплату у срцу Европе и у САД“, рекао је Асад.
Асад је критиковао и Јордан, оптужујући свог јужног сусједа да је дозволио „хиљадама“ бораца да уђу у Сирију.
Регионални званичници и војни експерти рекли су да су се повећале испоруке оружја борцима сиријске опозиције из арапских земаља, а у координацији са САД.
Јордан је отворио нову руту за оружје крајем прошле године,подсјећа АП.

У исто време долазе информације како сиријска војска напредује на северу земље.

Опозициони извори истичу како су побуњеници јуче одбацили један напад војске на стратешки аутопут на северу земље. Истиче се како је забележен знатан број жртава с обе стране.

Обе стране тренутачно се боре за контролу аутопута која води у највећи сиријски град, Алепо, након што су снаге сиријске војске успешно сломиле опсаду над две војне базе која је трајала готово 6 месеци.

Информације говоре како нити једна страна у овом тренутку нема потпуну контролу над аутопутем. Уколико би војска успела заузети овај простор могли би потпуно прекинути логистичке руте према побуњеницима у Алепу што би војсци дало прилику да им зада одлучујући ударац у самоме граду.

Извори истичу како су побуњеници изгубили велик број људи у одржавању блокаде над базама Вади ал-Деиф и Хамидијах, као и због унутрашњих сукоба између разних побуњеничких група.

Сиријски лист Ал-Ватан истиче како је логистички пут према Алепу отворен те како је повезан с војним баракама на западу граду. Све упућује на то како се војска спрема на већу офанзиву у самом граду но пре тога настоје одсјећи побуњенике који се налазе на истоку града.

Током данашњег дана војска се обрачунала с побуњеницима на више локација широм провинције Хомс и Идлиб, укључујући насеља ал-Тибех, талд, Тал Дахаб, ал-Растан, ал-Ксеир, ал-Даб’ех, Вабел, ал-Бувеидех ал-Схаркииех , ал-Дмеинех ал-Гхарбииех и Беит Раби’а, преноси САНА.

Током дана у Алепу је проглашено привремено примирје како би службе као што је Сиријска Црвени Полумесец могле покупити тијела мртвих. У другим везаним вестима – руски министар спољних послова Сергеј Лавров се налази у посјету Турској, главна тема састанка је сиријска криза.

Лавров је упозорио како се одржавањем самита „Пријатељи Сирије“ поткопава споразум постигнут у Женеви прошлог љета.