СИРИЈА: Турска војска јутрос ушла на североисток земље – чека се одговор Дамаска

0

Према споразуму са Сједињеним Државама о заједничким патролама у региону које ће проводити војне снаге двију земаља, Турска војска је ушла на североисток Сирије.

Вест је јутрос потврђена од стране службених турских и америчких војних извора, али и од већинских курдских Сиријских демократских снага (СДФ). Оружане снаге Турске започеле су своју прву заједничку патролу источно од реке Еуфрат.

Изненадни и журни потхват прве америчко-турске војне заједничке патроле на североистоку Сирије долази недуго након што је турски председник Тајип Реџеп Ердоган запретио да ће, ако америчка страна не убрза планове за примену споразума на истоку Еуфрата, покренути једнострану операцију.

Сви извори који коментаришу догађај потврђују да ће се ова прва америчко-турска заједничка операција патролирања одвијати унутар сиријског територија, посебно на подручју око Тал Абyада јужно од турског пограничног града Акџакале.

Надаље, извори су додали да војне снаге које учествују у операцији укључују моторизирану пешадијску патролу у оклопним возилима, што потврђују и фотографије, као и јединице беспилотног ваздухопловства.

У међувремену, курдски коментатори као да не желе коментаришу нови развој ситуације. Пре два дана су курдски комаданти из овог подручја за АФП изјавили „како неће прихватити турске базе на територијама које контролишу, јер већ постоји де факто непролазна зона у којој су присутне коалицијске снаге предвођене Сједињеним Државама“.

Кажу да би прихватили патроле Анкаре, само док је у њих укључена и америчка коалиција. С Американцима су се сложили да то подручје треба бити дубоко између четири и 15 километара од турске границе и рекли су да већ преговарају о враћању одређеног броја Сиријаца, пореклом из тог подручја.

“Када је у питању политика, не знамо што се догађа. Ујутро имамо једно, а навечер друго”, рекао је курдски заповједник Халил Халфо.

Један од Халфових бораца рекао је да уклањање курдских утврђења из пограничног подручја неће зауставити напетости.

Током последњих осам година су различите групе преузимале контролу над тим подручјем, почевши од исламистичких милитаната, до ИДИЛ-а и напослетку, курдских снага. Тренутно је ситуација јаснија. САД и Турска су постигли договор, без сумње на штету сиријских Курда, иако они тврде „како ће се патроле проводити у уском подручју само уз границу с Турском, те како су СДФ снаге пристале на то“.

Међутим, недавни долазак мањег контингента данских војника у то подручје сугерише да би Трамп могао испунити своје обећање и повући америчке војнике из Сирије, а то подручје препустити Турцима и НАТО савезницима.

 

Овакав сценаријо је повољан за Дамаск и Русију, која улаже дипломатске напоре за решавање проблема, јер ће се Москва пуно лакше договорити с Анкаром и хетерогеном групом европског коалицијског контингента. Но, треба причекати да амерички војници оду из Сирије, а та се одлука очекује у предизборно време у Сједињеним Државама, када ће Трамп морати показати да је испунио своје предизборно обећање из 2016. Наравно, губитници у овом сценарију ће бити Курди, као што се догодило у Ираку, где нико није дигао глас када је Багдад, потпомогнут иранским снагама, покренуо офанзиву на Киркуку и угасио снове о курдској неовисности на северу земље.

ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!