• Почетна
  • ВИДЕО
  • СИРИЈА НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ: Исламисти кренули у напад, циљ им је и Европа!
Прочитај ми чланак

СИРИЈА НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ: Исламисти кренули у напад, циљ им је и Европа!

0

Mideast Syria Diplomacy

Најмање 74 особе погинуле су у последњих 24 сата у сукобима сиријских безбедносних снага и припадника екстремистичке групе Исламска држава, саопштила је данас Сиријска обзерваторија за људска права.

Охрабрени успехом у Ираку, где су прошлог месеца освојили веће делове западних и северних делова земље, припадници Исламске државе (ИД), групе претходно познате као Исламска држава Ирака и Леванта (ИДИЛ), покренули су јуче више напада на војне позиције широм северних и североисточних делова Сирије.


Млади Американац озлоглашени бомбаш огранка Ал Каиде Видео

Ал Нусра фронт, сиријски огранак Ал Каиде, објавила је видео снимак младог америчког бомбаша самоубице са Флориде који се у мају дигао у ваздух у северозападној Сирији.
„Желим да почивам у загробном животу, а не на овом свету.
Моје срце овде нема мира.
Надам се да ћу отићи у рај“, рекао је Абу Хурајра на снимку који је на Јутјуб поставио Ал Нустра фронт.

Сиријска обзерваторија је навела да је ово први пут да је ИД покренула координисане нападе на војне позиције – у близини главног града Алепа, на северу, и провинцији Хасак, на североистоку, и провинцији Рака у долини Еуфрата.

Како је саопштено, најмање 74 особе су погинуле – већином у Хасакеху и Раки, а међу погинулима су 32 припадника ИД, 30 војника и 12 чланова владајуће БААС партије председника Башара Асада. 

У Хасаку, главном граду истоимене провинције, на локална седишта БААС партије изведена су четири самоубилачка напада. Јужно од Хасака, у сукобима је погинуло 11 војника и 17 припадника ИД.

Обзерваторија је навела да су се борци ИД током ноћи повукли после бомбардовања сиријских снага, пренела је агенција АФП.

ИДИЛ је 29. јуна објавила да успоставља исламски калифат на територији Сирије и Ирака, где контролише велике делове територије, и тада је променила име у Исламска држава.

Француска агенција оцењује да сукоби у Сирији, који трају више од три године, постају све сложенији с обзиром да се ИД бори против режимских снага и осталих побуњеничких група.

Они су сада и противници својих некадашњих савезника из Нусра Фронта, повезаног са Ал Каидом, као и Курда који желе аутономију.

Сирија: Исламисти убили најмање 85 војника

Џихадисти из групе Исламска држава убили су најмање 85 сиријских војника, саопштила је данас невладина група Сиријска опсерваторија за људска права са седиштем у Лондону.

Исламисти су из заседе напали војнике и погубили већину њих након што су их заробили, пренео је АФП. Напад се догодио у провинцији Рака, упоришту исламиста, наводи француска агенција.

Сиријска опсерваторија за људска права (СОХР) је саопштила да је за сада непозната судбина око још 200 војника, а да је у нападу ИС изгубила 28 џихадиста.

СОХР је навела да је 50 војника убијено по кратком поступку, 19 је погинуло у двоструком самоубилачком нападу, а 16 је погинуло у јучерашњим нападима ИД.

Охрабрени успехом у Ираку, где су прошлог месеца освојили веће делове западних и северних делова земље, припадници Исламске државе (ИД), покренули су јуче више напада на војне позиције широм северних и североисточних делова Сирије.

sirija najnovije vesti islamisti

Исламисти који спремају нападе на Западу кренули из Сирије, Норвешка могући циљ

Група милитантних исламиста која планира нападе у западним земљама наустила је Сирију, а могуће је да се запутила ка Норвешкој, саопштила је данас полиција ове земље.

Наоружани полицајци размештени су већ два дана на најризичнијим локацијама у Норвешкој, укључујући аеродроме и жељезничке станице, након што је полицијска обавјештајна служба добила поуздану информацију о припреми напада у наредним данима.

„Примили смо информацију да је група бораца напустила Сирију с циљем да изврши терористички напад на Западу, а Норвешка је посебно поменута међу њиховим метама“, изјавио је Јон Фитје Хофман, главни аналитичар полицијске безбједносне службе.

Он није желио да каже да ли су борци повезани са Норвешком или су дио муслиманске заједнице у овој земљи. Мања група милитаната из Норвешке, која је стекла борбено искуство у сукобима широм света, постала је највећа претња по ову нордијску земљу. Око 50 лица путовало је у Сирију у посљедњих неколико година, објавила је раније полиција.

Данска и Шведска такође су упозориле да људи који путују у Сирију и тамо пролазе борбену обуку представљају повећани безбедносни ризик.

(Агенције)