Прочитај ми чланак

Сијарто: Мађарска никада неће подржати санкције против „Росатома“ и „Гаспрома“

0

Мађарска неће подржати санкције Европске уније, уколико буду утицале на сарадњу земље са Русијом у сфери енергетике, рекао је шеф мађарске дипломатије Петер Сијарто.

„Наставићемо да се придржавамо приступа који се своди на то да је енергетика апсолутно црвена линија. Не знамо шта ће бити у том новом пројекту санкција, али са сигурношћу могу да вам кажем да ћемо штитити наше националне интересе. Дакле, нећемо пристати ни на какве санкције које спречавају енергетску сарадњу, јер је то за нас физичко питање“, рекао је Сијарто, упитан да ли ће Мађарска блокирати нове санкције ЕУ против Русије.

Како је објаснио, Мађарска тренутно физички не може да замени руске изворе енергије.

„То је немогуће када је у питању нафта, јер могући алтернативни нафтовод нема довољне капацитете“, додао је министар спољних послова Мађарске.

Када је реч о гасу, истиче Сијарто, не постоји други извор ни други гасоводи који би могли испоручити исту количину „плавог горива“ као и Русија.

„Дакле за нас није прихватљиво ништа што би било против нафте, гаса или нуклеарне енергије“, поручио је он.

Неће подржати санкције против „Росатома“ и „Гаспрома“

Мађарска се никада неће сложити са могућим укључивањем руских компанија „Росатом“ и „Гаспром“ на санкционе листе западних земаља, поручио је Сијарто.

„О овом питању могу да говорим потпуно искрено, јер нисте први којима ћу то рећи: никада се нећемо сложити са укључивањем ‘Гаспрома’ или ‘Росатома’ на санкциони списак. И никада се нећемо сложити са увођењем санкција против било ког предузећа које је за нас важно са становишта енергетских испорука“, истакао је министар.

Како је додао, Будимпешта сматра да је питање испорука енергената из Русије једно од оних која утичу на суверенитет Мађарске.

„Зато сви у Европи могу бити сигурни да никада нећемо дати сагласност на увођење санкција које ће угрозити наше инвестиције у нуклеарној сфери. Ако се ‘Росатом’ нађе под ограничењима, наш пројекат (изградње нуклеарне електране ‘Пакш’) ће бити затворен. Да ли ми то желимо? Не. Према томе, да ли ћемо дати сагласност ако буде изнета таква иницијатива? Не“, казао је Сијарто.

Неке земље не могу преживети зиму без руског гаса

По речима Сијарта, Мађарска има довољне резерве гаса у својим складиштима уочи зиме захваљујући испорукама из Русије.

„Не могу да говорим за друге земље, али у Мађарској, уколико се прекину испоруке руског гаса, ми нећемо моћи да изађемо на крај са зимом. Сада можемо, јер имамо довољно гаса, али низ других европских држава не може преживети зиму без руског гаса. Међутим, не знам шта саме западноевропске земље мисле о томе“, казао је шеф мађарске дипломатије.

Министар је такође критиковао изјаве појединих европских званичника у вези високе попуњености њихових складишта.

„Када Европљани говоре о попуњености складишта, они говоре о 80, 90, 100 одсто. Међутим, они то увек упоређују са складишним капацитетом, мада кога брига за капацитет, када се треба бринути о потрошњи. Узимајући у обзир потрошњу, у просеку у Европи попуњеност износи 23 одсто, а у нашем случају 41 одсто“, прецизирао је Сијарто.

Антируске санкције штете Европи

Антируске санкције наносе огромну штету Европи, рекао је Сијарто.

„Ако су санкције болније за вас, него за њихов објекат, онда су бескорисне. Ако оставимо по страни политику, идеологију и једноставно то сагледамо професионално, са становишта физике и математике, постаје очигледно да су те санкције изузетно штетне за Европу. Нема сумње у то да су изузетно штетне за Европу, јер цене у Европи вртоглаво расту када је реч о роби, храни, комуналијама, гасу. Инфлација је огромна“, рекао је Сијарто.

Мађарска позива да се не уводе санкције против „Пакш 2“

Мађарска позива институције и банке Европске уније да не уводе санкције против пројекта изградње нуклеарне електране „Пакш 2“, изјавио је Сијарто.

„Сматрам да они који покушавају да успоре овај пројекат, који покушавају да створе препреке том пројекту, у суштини задају ударац нашем суверенитету, јер је поуздано снабдевање енергијом и независност од свих тих турбуленција питање суверенитета за нас“, казао је шеф мађарске дипломатије.

По његовим речима, Мађарска ради на модификацији уговора са Русијом на пројекту „Пакш 2“ како би избегла проблеме, изазване антируским санкцијама.

Како је рекао, Будимпешта планира да убрза почетак изградње два енергетска блока у оквиру пројекта „Пакш 2“, те да реактори треба да буду пуштени у рад од 2030. године.

УКОЛИКО ИМАТЕ ЖЕЉУ ДА ПОДРЖИТЕ РАД ПРОДУКЦИЈЕ „ЦЕНТАР” И РАД ПОРТАЛА „СРБИН.ИНФO”, ДОНАЦИЈЕ МОЖЕТЕ УПЛАТИТИ ПУТЕМ СЛЕДЕЋИХ ЛИНКОВА:

ХВАЛА И БОГ ВАС БЛАГОСЛОВИО!